Kronika – Božanov 2017

noimage_100x100

Kronika – Letní tábor 2017, Božanov

1. den 1. 7. 2017

Vedoucí dne: Ivo

Služba: Šestý oddíl

Letos nás dětí na tábor přijelo 116, dětí jako smetí a proto musely jet 3 autobusy. Cesta byla daleká, se spoustou objížděk, ale dorazili jsme veselí a nejdříve ze všeho se ubytovali.

Pokračování kroniky – 2017

Nebylo to úplně jednoduché, protože mnozí chtěli být v jiném oddílu, než bylo naplánováno a tak nám rozdělení do chatek chvíli trvalo. Než jsme si stihli vybalit, už nás lodní zvon svolával k obědu.

Po vybalení a krátkém seznámení jsme se rozdělili do lodí, to znamená, že nás vedoucí pořádně promíchali, z nejstarších dětí jsme si zvolili 7 kapitánů sedmi lodí. Jako první úkol musela posádka každé lodi najít v prostoru tábora ukrytý pirátský pytlík s mincemi a nakreslenou lodí. Mince jsme museli převést na naši měnu, pojmenovat svou loď, na které se budeme plavit po celou dobu tábora. Nejrychlejší posádka postoupila nejdále na naší mapě k pokladu.

Zvolili jsme si tyto názvy: Duhová perla, Bludný Holanďan, Trojzubec, Černá lebka, Blumy, Černá perla, Aurora. Která z lodí asi dorazí první k cíli? Uvidíme.

Večerní nástup už byl v pirátské oblečení, musím říct, že všichni byli perfektní.

Proběhlo první focení, zazpívali jsme si i naši pirátskou hymnu a večer proběhla první seznamovací diskotéka.

Noční hlídka si užila trochu zimy, vlhka, strachu, ale i kopec srandy a pak vesele do druhého dne.


2.den – 2. 7. 2017

Vedoucí dne: Honza

Služba: Sedmý oddíl

Ráno nás probudil hlasitý zvuk lodního zvonu, který znamenal, že je už na čase vstávat. Celí rozespalí jsme se vykulili z postelí a utíkali rovnou na snídani, protože mrholilo a odpadla nám rozcvička.  Po vydatné snídani následoval úklid chatek. Na nástupu jsme se dozvěděli, co nás celý den čeká. Hned ráno nám vedoucí naplánovali hodinu zumby a tak zatím co první 4 oddíly šly hned trsat, zbývající oddíly hrály míčové hry. Po hodině jsme se vystřídali.

Přitom nám pořádně vyhládlo a tak jsme se s chutí pustili do polévky a brambor se smaženým květákem, zeleninou a dresinkem. Následoval zasloužený polední klid.

Po poledním klidu šli námořníci 4 lodí do lesa hrát hru – Stavba lodí – týmy měli za úkol najít v lese co nejvíce stavebního materiálu (dřeva, hřebíků a lan) na stavbu lodí, ten prodat plavební společnosti a za ně získat lodě.  Zbylé týmy zatím hrály v táboře míčové hry. Po hodině se týmy vyměnily.  Vítězné lodě opět postoupily na naší mapě blíže k pokladu.

Po svačině hrály oddíly různé hry, nebo se věnovaly táborovým dovednostem. Však letos musí zvládnout plavbu na člunech, osvojit si znalosti z přírody, zdravovědy, střelby, budeme posilovat, ba i slušné chování a vzájemná pomoc bude rozhodovat o tom, kdo z nás bude na konci vyhodnocen jako nejlepší pirát.

Následovala večeře, ke které bylo výborné rizoto se zeleninou. Večer pro zájemce začalo promítání filmu Příšerky s.r.o. Pak už nás čekalo jen čištění zoubků a zachumlání do spacáků. Vyjímkou byl  sedmý oddíl. Který celou noc hlídal tábor.


3.den – 3. 7. 2017

Vedoucí dne: Vlaďka

Služba: První oddíl

Dnes nás probudilo krásné slunečné ráno. Proto jsme mohli jít na naši první rozcvičku. Po té byla snídaně, chleba s máslem a marmeládou, bílá káva a čajík.

Dopoledne si plnil každý oddíl své táborové dovednosti, jako např. poznávání rostlin, zvířátek, vázání uzlů….

Díky sedmému oddílu nám začala před očima růst naše táborová loď.

Evička opět nezklamala a uvařila nám vynikající svíčkovou.

Po poledním klidu nás čekala hra „Cesta k ostrovu“. Všechny děti plnily různé disciplíny, nakonec se sečetl čas všech pirátů a loď s nejnižším časem- Duhová perla  vyhrála. Jako druhá doplul k ostrovu Trojzubec, třetí byl Bludný Holanďan, ostatní lodě asi cestou potkala bouře, proto se k ostrovu dostaly se zpožděním. Důležité však je, že přivezly všechny piráty zdravé a spokojené.

Jako vrchol večera nás čekalo kouzelnické představení fakýra, který se před námi prošel i po střepech z lahví a nakonec předvedl velkou ohnivou šou.

Tento den jsme zakončili hlídkou tábora a vysíleni jsme padli do postele. Byl to krásný a náročný den.


4.den – 4. 7. 2017

Vedoucí dne: Marcela

Služba: Druhý oddíl

Naše vedoucí dne nemohla ráno ani dospat, už, už aby zazvonila v 7.30 na veliký zvon.  „BUDÍČEK“, hlubokým hlasem  zvolala na celý tábor. Po budíčku následovala rozcvička po oddílech. Pěkně jsme si zacvičili a proběhli okolo chatek.

K snídani jsme měli chléb, sýr, marmeládu a kakao. Při dopoledním nástupu byli vyhodnocené pirátské lodi z předešlého dne.

Potom jsme šli po oddílech do lesa na stopovanou. Nejdřív stopoval 1. Oddíl 2. Oddíl a plnil cestou 8 úkolů, které jsme jim zadali. Když nás našli, vyměnili jsme se a s radostí jsme plnili úkoly, které nám 1 oddíl napsal. Hra se protáhla až do oběda.

Maruška s Evičkou nám uvařily skvělý oběd: čočkovou polévku a přírodní plátek s rýží. Od Evičky sníme všechno, protože je to výborné.Viz: Teo Končický si 2x přidal, celkem měl 7 kopečků rýže s masem. Odvalili jsme se odpočívat..

Odpoledne hrál celý tábor „ŠTAFETY“ – 10 družstev po 9 ti dětech. Např.: předávání kolíku, běh pozadu, slon, řetěz z věcí,…Některé úkoly nám daly zabrat, ačkoli ne víc, než vedoucím. S vypětím všech sil jsme vše zvládli a potom utíkali na svačinku. Chléb s máslem a se sýrem.

Po svačině následovaly oddílové znalosti. Např. střelba z luku, plavba na raftech, uzle. Z kuchyně se už linula úžasná vůně. A tak dobrou noc piráti.


5.den – 5. 7. 2017

Vedoucí dne: Jana

Služba: Třetí oddíl

Předchozí den měly oddíly 5, 6, 7 večer Stezku odvahy, tak byl dnes budíček až v 8. 30. hodin, proto jsme se všichni krásně vyspali a probudili se do slunečného rána.

K snídani jsme si mohli dát rohlík se sýrem, salámem nebo marmeládou, kakao, nebo čaj. §Dopoledne jsme pilovali po oddílech táborové znalosti, už skoro všichni z nás umí neméně 6 uzlů, pozná spoustu turistických značek, pomalu pronikáme i do tajů morseovky. Starší oddíly nám postavily trampolínu a týpí.

Dopoledne jsme si ještě stihli dotvořit pirátská trička k naší celotáborové hře, takže na příští výlet už můžeme vyrazit opravdu jako piráti. K obědu bylo výborné maminčino kuře s těstovinami.

Po poledním klidu jsme si zahráli známou postřehovou hru. Protože je nás letos opravdu hodně, vytvořili pro nás vedoucí dvě trasy, na které nás postupně po 3 minutách vypouštěli. Cestou jsme hledali schované lístečky s obrázky, které jsme měli překreslit na svou startovní kartu. Vyhrál ten, kdo našel nejvíce kartiček, v případě stejného počtu kartiček rozhodoval čas.

Umístění:

1. oddíl – 1.  Amálka Wiererová    2. Domča Mikulcová    3. Kája Mikulcová

2. oddíl – 1. Bára Soukupová    2. Vojta Harlas   3. Adam Fuchman

3. oddíl  – 1. Tonda Wierer   2. Naty Nováková    3. Martin Křivka

4. oddíl – 1. Teo Končický    2. Kat. Anna Urlichová    3. Kája Kikulcová

5. oddíl – 1. Verča Vohralíková   2. Filip Pavlíček    3. Barča Dvořáková

6. oddíl – 1. Tomáš Ludvík   2. Eliška Komárková   3. Melounek Matyáš

7. oddíl – 1. Anna Klozová   2. Míša Kašparová    3. Barbora Šťastná

Po večeři se rozpršelo a tak jsme se dívali na kreslený film Madagaskar. Většině dětí se moc líbil. Po večerce jsme měli naplánované hlídky, ale pro veliký déšť za nás převzali hlídky naši vedoucí.


6.den – 6. 7. 2017

Vedoucí dne: Pavel

Služba: Čtvrtý oddíl

Probudili jsme se do slunečného dne a za Pavlova výkřiku „Budíčeeek“ se více či méně rozespale vypotáceli z postelí. Po ranní rozcvičce jsme si bříška naplnili rohlíkem s medovým, nebo normálním máslem s džemem. Oproti jiným dnům byl oběd posunutý už na jedenáctou hodinu, protože nás čekal půldenní výlet.

V půl jedné jsme, plně vybaveni svačinami, pitím a pláštěnkami, kdyby nám počasí náhodou chtělo zkazit zábavu, vyrazili na výlet rozděleni do tří skupin. Každá ze tří skupin se vydala vlastní cestou a měla svůj specifický program. První oddíl se vydal se sedmým oddílem na Machův kříž, pro sedmý oddíl to byla malá zkouška dospělosti se zjištěním, co obnáší dělat oddílového vedoucího. Druhý, třetí a čtvrtý oddíl šel směrem k Polsku, kde si mimo jiné zahráli hru Čísla.  Poslední dva oddíly, tedy pátý a šestý se vydaly směrem na vyhlídku Koruna. Po šesté hodině jsme se opět všichni sešli v táboře a vyměňovali si zážitky z výletů, předháněli se, kdo ušel víc kilometrů a hladově vyčkávali, až Pavel vyhlásí večeři. K té totiž dnes byla všemi milovaná pizza, spořádali jsme neuvěřitelných 180 porcí!

Jakmile jsme byli napapání, čekala nás chvíle volna, po které přišla první letošní venkovní diskotéka, na které byli hlavní atrakcí naši oddíloví vedoucí. Ti si v rámci rozproudění zábavy navlékli na hlavy gumové čelenky, naskákali na naší táborovou loď a pustili se do tance. Jejich snaha se vyplatila, diskotéka se rozjela, my se roztancovali a ani jsme si nevšimli, jak rychle se přiblížila desátá hodina. Honem do sprchy, vyčistit zoubky a úprk do postýlek.

Náš klidný spánek zodpovědně hlídal čtvrtý oddíl a my tak mohli nerušeně nabírat síly na další hrami nabitý den.


7.den – 7. 7. 2017

Vedoucí dne: Natálka

Služba: Pátý oddíl

Už v noci některé z nás probudila bouřka a déšť, který vydržel až do rána a osvobodil nás od rozcvičky. Po budíčku a ranní hygieně jsme tak utíkali rovnou na snídani, po které se počasí umoudřilo a my jsme mohli v 9 hodin na nástupu uposlechnout typického rozkazu vedoucího dne „Tábore pozor!“

Vzhledem k nepříznivé předpovědi počasí bylo potřeba poupravit denní program, dopoledne jsme se rozdělili do lodí a na dvě party si odešli do lesa zahrát dětmi i vedoucími oblíbené Pašeráky.  Každý z nás dostal barevný lísteček, barev bylo celkem 7, stejně jako vedoucích, kteří byli poschovávaní po lese, a každý z nich vybíral jen jednu barvu lístečků. Jakmile jsme našli toho vedoucího, který sbíral právě takovou barvu, jakou jsme měli v ruce, zapsal si bod pro náš tým, vyměnil nám lísteček a my utíkali hledat dál. Aby to nebylo tak snadné, po lese se pohybovali i chytači, ať už z řad vedoucích nebo nejstaršího oddílu. Jakmile nás někdo z chytačů dostihl a dotkl se nás, nakreslil nám na tvář nebo ruku čárku, za kterou se naopak body odečítaly. Celá hra se odehrávala v kopci, a tak jsme my i chytači brzy lapali po dechu, ale oproti soutěživosti nás všech nepředstavovala únava žádnou překážku. Po skončení hry, která trvala zhruba 40 minut, jsme seběhli dolů pod kopec a začalo sčítání a odečítání bodů. Nejúspěšnější byla loď Bludný Holanďan, v závěsu za nimi loď Trojzubec na třetím místě skončila loď Aurora.

Během hry nám pořádně vytrávilo, a tak jsme takřka přímo z lesa naběhli do jídelny, kde se naše kuchařinky nestačily divit, kolik cikánské pečeně s rýží jsme byli v rekordním čase schopni spořádat. Do chatiček a pokojů jsme se doslova odvalili a během poledního klidu odpočívali, uklízeli nebo se jinak zabavili s kamarády venku.

Odpolední program byl opět rozdělený na dvě party, oddíly, které včera nestihly odehrát hru Čísla, se odebraly do lesa a každý oddíl si střihl dvě kola hry, na základě kterých se opět vyhodnotili nejúspěšnější jednotlivci, kteří za své výkony obdrželi sladkou odměnu.

Druhá parta mezitím uspořádala turnaj ve vybíjené, vytvořili jsme 4 smíšené týmy, vytyčili si hřiště a pustili se do hry. Kdo zrovna nehrál, seděl vedle hřiště a fandil, prostě atmosféra jak má být. Po dvou zápasech a svačině jsme ale museli turnaj ukončit, počasí bylo dnes opravdu nevyzpytatelné. Přesunuli jsme se tedy po oddílech dovnitř a věnovali se například Morseově abecedě, hraní Activit nebo ketlování.

Povečeřeli jsme obložené chleby a po náročném dni plném her jsme měli chvilku pro sebe, někteří šli rovnou do sprchy a večer trávili v poklidu na chatičce, jiní měli síly na oblíbené míčové hry, další začínali vymýšlet vystoupení, které nám za pár dní večer představí při táboráku.

Tábor jsme střežili celou noc až do rána, všichni ale spali jako když je do vody hodí, a tak jsme zase tolik práce s hlídáním nočního klidu neměli.


8.den – 8. 7. 2017

Vedoucí dne: Adélka

Služba: Šesty oddíl

Ráno nás probudil hlasitý budíček. Tentokrát jsme neměli rozcvičku, protože jsme byli unavení. K snídani bylo pečivo s máslem, sýrem a marmeládou.

Celý den jsme měli pestrý program, protože nás čekalo cvičení na trampolínách, na kterých se jednotlivé oddíly vždy po hodině střídaly.

Protože jsme brzy měli prázdná bříška, byly na nás kuchařky moc hodné a připravily nám zapečené rybí filé s bramborem. Někteří nejdříve obrňovali nos, že ryby nejedí, ale pak si chodili přidávat.

Mezi tím, co jedni skákali jak o život, jiní hráli míčové hry, další vyráběli náušnice. Trochu se přes nás přehnala bouřka, která nám na hřišti udělala pořádné louže, ale nevadí, chvíle volna jsme využili k nacvičování programu na večer, kdy nás čekalo „Oddíly baví“ .

Večer začal překvapením pro všechny nás děti, protože nám vedoucí pustili hymnu, kterou pro nás všechny složil Lukáš Hovorka, který s námi letos nemohl jet. Tady je možné si ji poslechnout (nebo i stáhnout) Táborová hymna

A zde máme její text :

Táborníci, námořníci, vyplujem brzy z rána                Vlaďka loni pomocnicí, Kačka mezi oddíly,

Na cestu, pro štěstí, se tahle píseň hrává.                  Letos obě povýšily, a tak jsme je sloučili.

Větrem vodou ošlehaná, je pirátka Janička,

Refrén: – opakuje se po každé sloce                            teď dostala pod svá křídla zelenáče Pepíčka.

Ho ho ho braši, vlajku nechte vlát,                                 Nikča s Naty za piráty plaví se již mnoho dní,

Smrti známí bukanýři nemusí se bát!                            Modlí se dnes ke Kalistó, ať se moře uklidní,

Cha cha cha osudu vyrážíme vstříc,                               Pro zraněné, pro nemocné, je vždy k ruce Helenka

Nepřátele pošlem dělem třeba na měsíc!                  Maruška kouzlí v podpalubí, k žrádlu bude

Marlenka.

Jestlipak víš námořníku, kdo je tady pánem,

Evička-mistr kuchyně,s Jarmilkou kapitánem!          Den za dnem se plavba krátí, už zbývá jenom míle,

Když nám vítr nezaduje, pobočník Janča hvízdá,       do deníku zapíšem si,: „Dopluli jsme do cíle!“

Pádla s mořem do souboje, to je pane jízda!

S kormidlem pak vtipně kroutí kormidelník Ivošek,

Směr mu letos hrdě určí kompas jménem Adoušek.

Na špunty a malý piva jetu s Luckou Marcelka,

Meč je velký, kudla ostrá, postačí jim pastelka.

Když je rušno v podpalubí, Petr loďkou prochází,

Hází očkem po Stráňovi, ten ho hrdě provází.

Pavel koukne, Marťa houkne:“ Jídlo lítá přes palubu!“

Kurděje na neposedy a pak s hadrem na palubu!

Dále následoval program oddílů, který prokládal zpěvem a hrou na kytaru Jarda Gurovič. Všichni jsme se moc bavili tancem, zpěvem i scénkami.

Večerní rýžový nákyp s meruňkami v nás zmizel během několika vteřin. Před spaním jsme s chutí snědli ještě chleby. Dnes jsme měli za úkol hlídat a jako první jsme se uložili ke spánku v týpí. To se nám to spalo.


9.den – 9. 7. 2017

Vedoucí dne: Petr

Služba: Sedmí oddíl

Ráno nás probudil pronikavý hlas vedoucího dne Petra. Všichni  hbitě vyskočili z postelí a nedočkavě očekávali rozcvičku. Petr nás ale mile překvapil, jelikož žádná rozcvička nebyla a my jsme mohli rovnou pelášit na snídani.

Po té přijeli hasiči s policií a měli jsme přednášku o jejich vybavení a náplně jejich práce. Po přednášce jsme si dali obídek, bramboračku, houbovou omáčku a masem a bramborem. Potom následoval spací odpolední klid.

Dále následovali různé oddílové hry , hodně času nám zabralo i focení jednotlivých oddílů a pirátském oblečení. Některé oddíly stihly i  námořnický výcvik na člunu.

Večer přijela hudební skupina LUKO, započal velký pirátský bál. Někteří, včetně vedoucích si zpívat karaoke. Během vystoupení si pro nás Ivošek přichystal překvapení, a to menší ukázku pyrotechniky. No a poté už byla příprava na večerku. Avšak všechny děti z 1. až 4. oddílu byly natěšeny na stezku odvahy. A tak zatímco starší oddíly šly po skončení bálu do postýlek, vydali se nejmenší na stezku. Všichni byli moc stateční, vše úspěšně zvládli a ulehli do postelí.


10.den – 10. 7. 2017

Vedoucí dne: Katka

Služba: První oddíl

Ráno jsme se probudili za hlasitého křiku Káti a pro změnu jsme si dali celý tábor společnou rozcvičku pod vedením Petra. Po výborné snídani jsme si uklidili pokoje a chatičky.

Na nástupu jsme se dozvěděli, že budeme soutěžit v pirátském souboji, neboli ve sportovní olympiádě. Soutěžili jsme v běhu přes překážkovou dráhu, běhu na 200 metrů, ve střelbě z luku a ze vzduchovky, v hodu do dálky a na cíl, stoj-leh, sed-leh, skok do dálky a skok přes švihadlo. Bylo to velmi náročné, dokonce se ten souboj protáhl i po obědě, ke kterému jsme měli knedlo, vepřo, zelo.

Po odpoledním klidu jsme si dodělali chybějící disciplíny a po krátkém odpočinku jsme začali hrát lodě. Hra spočívala v tom, že jsme se rozdělili do našich pirátských lodí a jako skutečná posádka jsme pod vedením našeho kapitána soutěžili proti ostatním lodím. Soutěžilo se v tom, kdo nakreslí nejhezčí vlajku a postaví nejkrásnější loď, dále se soutěžilo v namotávání kotvy, pití vody, jezení chleba, sezení celé posádky na jedné židli a spoustu dalších soutěží.

Večer jsme poslali celý tábor dříve spát, protože následující den bude celodenní výlet.


11.den – 11. 7. 2017

Vedoucí dne: Lucka

Služba: Druhý oddíl

Dnes ráno jsme vstali už v 6 hodin, protože jsme šli na celodenní výlet. Po snídani jsme si rozdali balíčky se svačinou a s obědem a vyrazili jsme na autobus, který na nás čekal v Božanově na zastávce.

Asi po půl hodině strávené na cestě se začalo dělat špatně nejen dětem, ale i některým vedoucím. Ovšem nejhůř na tom byl asi Stráňa, kvůli kterému se muselo zastavovat.

Když jsme dorazili za deštivého počasí do Nového Města nad Metují, rozdělili jsme se na 3 skupiny. První vyrazila na kánoe, druhá šla na procházku po okolí a třetí šla na prohlídku moderně zařízeného zámku. Naše vedoucí Lucka musela jet 3 x na kánoích, protože byl nedostatek zadáků. Při první cestě po Metuji pršelo jen chvilku a potom nám svítilo sluníčko. Asi po půlce cesty po Metuji se Lucka vykoupala v řece, protože nám pomáhala proplout zúženou částí řeky, kde byl silný proud. Když se řekou proplouvalo podruhé, překlopila se na tom místě vedoucí 1. oddílu Vlaďka a stáhla s sebou pod vodu další dvě loďky. Vlaďka byla potom celý den naštvaná, protože Ivošek se jen smál a nepomohl jí.Při poslední cestě se vykoupala naše kuchařka Maruška se svou vnučkou Terkou.

Když jsme se vystřídali na všech trasách, tak jsme šli do města, kde jsme dostali rozchod. Všichni jsme se rozutekli a šli si koupit zmrzku. Když jsme si všichni odpočinuli, přijel pro nás autobus a jeli jsme do tábora, kde na nás konečně vykouklo sluníčko.

Hned jak jsme přijeli, dali jsme si věci do pokoje a běželi jsme na večeři, ke které byla čína s rýží. Po večeři jsme měli volno, takže jsme šli hrát vybiku. Večer jsme se dohodli s pátým oddílem a měli jsme s nimi hlídku, ale dlouho jsme tam nevydrželi, protože jsme byli z celodenního výletu všichni unavení.