Kronika – Božanov 2019

Kronika – Letní tábor 2019, Božanov

29. 6. 2019, sobota
Služba dne : Hopeti
Vedoucí dne : Petr

Rok s rokem se sešel a my opět vyrážíme na náš milovaný TÁBOR .První autobus vyjel z Nymburka v 9.45 a další dva autobusy z nového Byžova v 10. 00 hodin.

Pokračování kroniky – 2019

V 10. 40 se všechny autobusy sešly u ČKD v Hradci Králové, naložily zbytek dětí a pak už hurá směr tábor. Poté co jsme přijeli do tábora, byli jsme rozděleni do osmi oddíl a ubytování do chatek či pokojů podle našeho přání.

Následoval výborný obídek a po obídku chvilka odpoledního klidu. Jelikož tu byli někteří z nás poprvé, šli jsme po poledním klidu hrát seznamovací hry.V 16 hodin byl první letošní nástup, na kterém nás hlavní vedoucí Jarmilka přivítala na táboře a představila tým vedoucích.
Následovaly oddílové aktivity. Po večeři pro nás byla připravena první diskotéka, kterou si všichni moc užili.

O půl desáté byla vyhlášena příprava na večerku a v deset hodin už byli všichni zachumláni v postýlkách.

Celou noc hlídal tábor, nejstarší, tedy osmý oddíl.


30.6. 2019, neděle
Služba dne : Nomádi
Vedoucí dne : Pavel

Budíček byl jako vždy v 7:30, vylezli jsme z postýlek a vrhli se na rozcvičku. Následně jsme šli na snídani složené z vánočky, másla, marmelády a kakaa.

Jelikož se jednalo o první táborový den, byli jsme na nástupu rozděleni do 8 družstev pro celotáborovou hru. Hned jsme si nově vytvořené týmy vyzkoušeli ve hře lodě, která se skládala z několika samostatných soutěží, jako je třeba přenášení míčku na lžíci nebo vody z nádoby do nádoby, živý had atd…

Dopolední činnosti nám přerušil oběd. Měli jsme výbornou práchenškou polévku a jako druhé jídlo následoval smažený květák s bramborem a zeleninou. Ku podivu vedoucích nebyly téměř žádné zbytky, za což byli jistě velice rádi.

Po obědě následoval odpolední klid, který se nám hodil i na odpočinek od sluníčka, které nás celý den provázelo. Po pauze jsme se byli podívat v lese, kde jsme hledali houby a lesní plody. Když jsme se z procházky vrátili, byli jsme se ještě projet na raftech po rybníce.

Po návratu od rybníka nás čekala večeře, ke které jsme měli rizoto. Následoval klidový program ve formě filmu Cesta kolem světa za 80 dní, který je tematicky laděný k letošní celotáborové hře.

Konec filmu  vyšel akorát na večerku a nás už čekalo jen rozdělání ohně a hlídkování tábora přes noc. Po dobu naší služby se nic zvláštního nestalo 😀

1.7. 2019, pondělí
Služba dne : Dobrodruzi
Vedoucí dne : Ivo

Dobré ráno, máme tu krásný nový den. Je právě 7.30 a v našem táboře zazněl „BUDÍČEK“. Tábor se nám probouzí a táborníci si dávají rozcvičku. Po protažení celého těla a ranní hygieně si uklidíme pokoje a chatky, aby bylo při bodování co nejvíce bodů. V 9 hodin už stojíme v pozoru na nástupu. Ivoš nám vypravuje zajímavosti o Peru. Už víme, kde tato země je, známe hlavní město i nejzajímavější památky

Poté už následuje dopolední celotáborová hra „Za pokladem Inků“. Luštíme tajenky, plníme úkoly. Na svačinku si dáme banán a pokračujeme v soutěžení. Když máme všechny disciplíny splněny, utíkáme na oběd.

Dnes nám naše hodná kuchařka připravila nudlovou polévku a svíčkovou s knedlíkem. Po výborném obědě jsme si dali polední odpočinek na načerpání dalších sil. Ve dvě hodiny zazn ěl zvon, který nám oznámil nástup.

Odpoledne jsme měli oddílové činnosti. Někteří batikovali trička, někdo šel na rafty a jiný vytvářel lapače snů. K odpolední svačině jsme se posílili smetánkem s rohlíkem a pokračovali v rozdělané práci.

Po pilné práci nám zase vyhládlo a tak jsme rádi běželi na obložené chleby se zeleninou. Při večerním nástupu jsme se dozvěděli výsledky dopolední hry. Všechny oddíly dostali sladkou odměnu. S Lukášem a jeho kytarou jsme si ještě zazpívali u táboráku. Nakonec nás od ohně vyhnal déšť. Ani nám to nevadilo, po úmorných vedrech to bylo docela osvěžující.

Dnešní den pomalu končí a my se chystáme do spacáků, ale už se těšíme na další ráno a spoustu nových zážitků.

Vyhodnocení výsledků hry „Za pokladem Inků“

1. místo – Terezka Komárková a její tým

2. místo – Míša Očenášková a její tým

3- místo – Káča Jelínková a její tým Výhercům gratulujeme!

2.7. 2019, úterý
Služba dne : Kolumbové
Vedoucí dne : Vlaďka

Po včerejší bouři se udělalo hezké počasí, tak jsme mohli strávit celý den opět venku. Rozcvička následující po budíčku ve všech rozproudila krev a chuť k snídani. Po ní se konal všemi nemilovaný úklid. Hodnocení úklidu jako vždy prováděla naše hlavní vedoucí.

Na nástupu jsme se dozvěděli, že dnes zavítáme do země Skotské na skotské hry. Mezi disciplíny patřil hod kladivem do dálky, hod na terč, hod pařezem do dálky, míčem do výšky, vrh granátem i přetahování lanem či kutálení slaměným terčem.

Dokonalou práci našich kuchařek v podobě čočkové polévky, lahodného masa s rýží všichni při obědě ocenili.

Po poledním klidu nás čekali táborové činnosti a oddílové hry. Čtvrtý oddíl se pustil do výroby oddílové vlajky a batikování triček, druhý oddíl také batikoval a vyráběl obrázky za zažehlovacích korálků, první oddíl stavěl domečky a učil se vázat uzle, třetí oddíl si už maloval na trička světadíly. Šestý hrál hry v lese a vymýšlel vlajku. Osmý vyráběl lapačů a batikoval. My, z pátého oddílu jsme se učili uzle a pak jsme navštívili rybník. Někdo se koupal, jiný jezdil na lodi. Moc jsme si to užili.

Z večeře jsme byli všichni nadšení – byly buchtičky se šodó.

Po té nás navštívil pan cestovatel Vladimír Grusman, který nám vyprávěl o cyklistickém závodu 1000 miles, kterého se již 3 x zúčastnil. Svoji přednášku doprovázel diapozitivy.

Pak už následovala večerka a my jsme měli poprvé noční hlídky, moc nás to bavilo. Těšíme se na další.

Zítra brzy vstáváme, čeká nás celodenní výlet, proto jdeme spát o půl hodiny dříve.

3.7. 2019, středa
Služba dne :
Vedoucí dne : Marťa

Opět jsme se probudili do slunečného rána. Budíček byl sice o hodinu dříve, než obvykle, ale nikomu to nevadilo, protože jsme se moc těšili na dnešní výlet.

Po snídani a nafasování svačin jsme se rozdělili do 2 skupin. První, třetí, pátý a šestý oddíl jel autobusem do Police nad Metují. Měli jsme tam vyjednanou prohlídku muzea Merkur. Kdo neví, jedná se o nejrozsáhlejší sbírku stavebnic Merkuru s tradicí 95 let. Expozice byla velmi zajímavá, děti si mohly postavit i své vlastní modely. Druhá polovina tábora zavítala do Měděného dolu Bohumír. Je to jediná prohlídka štoly z 19. století i s figurínami horníků. Vyprávěli nám dobrodružné příběhy a příhody z praxe. Všichni napjatě poslouchali a vyptávali se na další historky. Obě skupiny jsme se sešli na Ostaši, kde jsme si prošli asi 5 km okruh plný skal a nádherných vyhlídek. Pak se skupiny prohodily v prohlídkách. Měli jsme i chvilku čas na prohlídku náměstí v Polici a utracení nějakých penízek.    V 18.  00 jsme se sešli v táboře na večeři na výborném kuřeti s těstovinami.

Po hodince osobního volna jsme s umyli svá tělíčka a šli spát. Celý tábor hlídal 4. oddíl až do časného rána.

4.7. 2019, čtvrtek
Služba dne : Cestovatelé
Vedoucí dne : Jana

Dnes jsme ráno začali rozcvičkou a pak už jsme se těšili na snídani. V kuchyni nám připravili kakao, housky, chleba, máslo, marmeláda, medové máslo, obložené talíře se salámem, vajíčka natvrdo, každý si mohl vybrat, co chtěl.

Potom jsme se pustili do úklidu chatek, obzvlášť ti, kteří předešlého dne dostali jen jeden dva body, či dokonce prasátko. Mysleli si totiž, že když se jde na výlet, tak se nebude bodovat a vymlouvali se, že si nestihli uklidit.

V 9 hodin byl nástup, kde jsme si řekli, že dnes se dozvíme něco o Asii a konkrétně Japonsku.

Víte, že Asie je největší kontinent světa – zaujímá 30% souše naší planety a žije na něm 60 % lidské populace? Japonsko – Země vycházejícího slunce je tvořené 6852 ostrovy-např. Hokkaido, Široku, Kjúšů. Má 127 miliónů obyvatel s hlavním městem Tokio.

A tak jsme se přenesli do roku 2020, kdy se Japonsko stane pořadatelem letních olympijských her. A naše disciplíny byly: střelba ze vzduchovky, skok do dálky, hod granátem na cíl, překážková dráha, střelba lukem, leh-stoj, člunkový běh, skoky přes švihadlo, sed.leh, hod na cíl.

A naše umístění?

1. oddíl – 1. David Horálek a Kája Kučerová, 2. David Karallo, 3. Denis Soukup

2. oddíl – 1. Míša Hladíková, Kutil Lukáš, 2. Midlochová Terka, 3. Mikulková Lenka

3. oddíl – 1. Samková Evelína, Vajrauch Vojta, 2. Třebešková Naty, 3. Polívková Naty

4. oddíl – 1. Nevímová Kateřina, Košťál Jan, 2. Nevímová Šárka, 3. Procházková Zuzka

5. oddíl – 1.Wierer Tonda, Vajshajtlová Žaneta, 2.Herman Jiří, 3. Tobiáš Filip

6.oddíl – 1. Dvořáková Kája, Dvořák Lukáš, 2. Pecka Matyáš, 3. Dvořák Dominik

7. oddíl – 1. Dvořáková Bára, Klíma Adam, 2. Procházka Matyáš, Kamínská Nikola, 3. Procházka Matyáš, Mrštinová Anastázie

8. oddíl – 1. Tobiášová Sofie, Klíma Štěpán, 2. Očenášková Míša, Křivka Martin, 3. Komárková Eliška, Horálek Tomáš

Po sportovním výkonu nám vyhládlo. K obědu jsme měli polévku, vepřové maso s bramborovým knedlíkem, nezbyl ani drobeček.

Odpoledne jsme měli táborové činnosti, takže každý dělal něco jiného. Třetí oddíl měl nejprve zdravovědu, paní zdravotnice nám připomněla, jak se zachovat při různých lehkých úrazech, popáleninách i jak se dává první pomoc. Dále jsme si ukázali jaké u nás rostou houby, které z nich jsou jedlé a řekli si, co je to morseova abeceda.

Po svačině jsme vyrazili na rafty, 7. oddíl šel s námi, aby nám pomohl odnést čluny na rybník. Všem se nám to moc líbilo dokonce jsme se trochu osvěžili ve vodě.

Další oddíly si dodělávali batiku a zkoušeli si nové táborové znalosti.

Po večeři, kterou všichni milují- byla totiž pizza, jsme si udělali nástup. Naše oddílová vedoucí Jana + Pája s kuchařkou Danou nám připravili japonský taneček gejš. Moc jsme se všichni pobavili.

Pak následoval táborák. Lukáš, vedoucí ze 7. oddílu nám krásně hrál na kytaru a my jsme zpívali. U táboráku jsme počkali až se setmí a pak jsme se rozdělili do dvou skupin a šli jsme postupně hrát do lesa hru Lucerničky.  Vítězové byli David Košťál, Václav Urlich, Zuzka Procházková, Filip Kutil, Evelína Samková, Ondřej Hrubeš.

Děti, které nechtěly jít po tmě do lesa si šly dříve lehnout. Hlídku jsme neměli, protože jsme byli po celém dni unaveni a tak hlídali jen vedoucí.

5.7. 2019, pátek
Služba dne : Králící z klobouku na cestách
Vedoucí dne : Káťa K.

Ráno jsme se krásně prospali, protože budíček byl díky Lucerničkám posunut na 8. 15. K snídani jsme si dali housku se šunkou a čaj nebo bílou kávu.

Po nástupu v 9.00 jsme se dozvěděli, že země, do které dnes zavítáme budou Arktida a Antarktida, domovy tučňáků, ledních medvědů a Inuitů.

V 9.30 přijel pán a paní s tažnými psy plemena husky. Vyprávěli nám, jak se tito psi chovají a o sportu muslim = jízdě se psím spřežením. Ukázali nám také, jak jejich psi táhnou koloběžku a několik zájemců dokonce povozili.

Po té se hrál postřehový závod. Děti v lese hledali 30 kartiček s obrázky na téma Cesta kolem světa – světově známé stavby – např. Sochu svobody, Eifelovu věž, koloseum, pyramidy, Velkou čínskou zeď či vlajky různých států.

K obědu nám paní kuchařky uvařily  vývar a bramborové knedlíky a masem na česneku.

Po obědě děti dohrály závod a věnovaly se oddílovým aktivitám.

Večer jsme si všichni užili ukázku netypických tanců typickými obyvateli Antarktidy, aneb Luky a Pavel tancovali. Nastoupili převlečení za Eskymáky a své vystoupení ukončili jako tučňáci.. Všichni jsme se moc pobavili a dopřáli jim takových ovací, že své vystoupení celé zopakovali. Později začala diskotéka a po ní jsme všichni spokojeně zalezli do postýlek.

Výsledky postřehového závodu :

1. oddíl – 1. Amálka Wierer, 2. David Karallo, 3. Filip Šimák

2. oddíl – 1. Lukáš Kutil, 2. Majda Homoláčová, 3. Linda Losmanová

3. oddíl – 1. Eliška Fuchmanová, 2. Ema Žočková, 3. Naty Třebešková+ Beáta Hladíková

4. oddíl – 1. Jan Košťál , 2. Danča Horálková, 3. Káťa Hermanová

5. oddíl – 1. Filip Kutil, 2. Žaneta Vajshajtlová, 3. Tonda Wierer

6. oddíl – 1. Lukáš Dvořák, 2. Tomáš Vajruch, 3. Kája Dvořáková

7. oddíl – 1. Verča Svatoňová, 2. Verča Svobododá, 3. Stázka Mrštinová 8. oddíl – 1. Míša Očenášková, 2. Sofie Tobiášová, 3. David Košťál

6.7. 2019, sobota
Služba dne : Indiáni
Vedoucí dne : Nelča

Ráno jsme vyskočili z postýlek a čekala nás rozcvička, po té, co jsme si rozhýbali těla, jsme hladoví utíkali na snídani. Po snídani byl nástup, kde nám bylo oznámeno, že dnes podnikáme výpravu do Ruska. Na programu dne byly trampolínky, oddílové aktivity a lov sobolů.

Dopoledne jsme skákali na trampolínách s Ájou, kdo zrovna neskákal, tak se účastnil oddílových aktivit. Někteří z nás vyráběli lapače snů nebo náušnice, jiní se učili zvířátka a rostliny.

K obědu jsme si pochutnali na zapečené rybičce s bramborem. Po zkráceném poledním klidu se pokračovalo v dopoledním programu. Skákání jsme si opravdu všichni užili a dokonce se zapojili i vedoucí. Když jsme si pořádně zaskákali, tak jsme vyrazili na lov sobolů. Tato hra se hrála v 8 týmech a byla velmi podobná našim již dobře známým a oblíbeným orhideím. Lov byl velmi úpěšný a děti pochytaly téměř všechny soboly.

Za všechnu námahu nás čekal k večeři vynikající meruňkový rýžový nákyp.

Po večeři jsme měli jedinečnou příležitost vidět tradiční ruské tance v podání Natálky a Marti jako ruských děvčat.

Na závěr byl otevřen obchod a děti si mohly koupit nějakou dobrůtku.

Ke konci už byli všichni unavení a usnuli hned, jak lehli do postýlek. I když byli naši táborníci úplně vyřízením tak naši nejmladší zvládli hlídat tábor, ale jenom chviličku, protože jakmile zavládla černo černá noc, začala se zavírat očka i našim hlídačům.

7.7. 2019, neděle
Služba dne : Hopeti
Vedoucí dne : Honza

Ráno jsme vstávali zase kolem 7.30. Rozcvičky nás mimořádně ušetřili, takže jsme šli rovnou na snídani. Po ní následoval nástup, kde jsme se dozvěděli, že dnes jsme v Severní Americe. Nebylo zrovna úplně hezké počasí a trochu se nám pokazili plány v programu, takže se všechny oddíly rozprchly na táborové činnosti.  Náš oddíl se rozdělil na dvě skupiny, děvčata malovala vlajku, kluci šli do lesa sekat dříví.

Po obědě- vepřovém mase na žampiónech s rýží následoval zkrácený polední klid, při kterém si většina z nás šla lehnout do svých chatek. Za hodinu nás svolali, protože nás přijeli, jako každý rok navštívit hasiči. Ukázali nám vše, co používají ke své  práci a opět jsme si mohli prohlédnou jejich auta. Svoji poutavou přednášku ukončili ukázkou toho, co se může stát, když chytne olej na pánvi a poleje se vodou.

Po hasičích přijel kovboj Jimmy se svým koněm Marsem. Svoji Jimmy show uvedl vystoupením na trubku a provázel  ji velmi vtipným slovem. Ukázal nám několik způsobů, jak nalézt a slézt z koně, dokonalou souhru s koněm, který ho poslouchal na jemný dotyk, dále nám předvedl svou dovednost s biče a zapojil i některé z nás. Nakonec jsme si mohli také vyzkoušet, jaké je to být chycen lasem. Rozloučili jsme se a šli si na půl hodiny odpočinout. Což ovšem pro některé znamená, že jdou skákat na trampolíně, hrát vybíjenou nebo třeba točit obručí.

Po pauze nás svolali a vysvětlili nám další hru. Úkolem bylo vytvořit alegorický vůz z materiálů, které jsme dostali. Všechny týmy mohly předvést svoji kreativitu, což se také stalo. Viděli jsme spoustu krásných vozů a bylo velmi těžké, který je nejlepší. Nakonec vedoucí prohlásili, že jsme všichni svůj úkol splnili na jedničku a ocenili všechny týmy plným počtem bodů a každého z nás malou čokoládou.

Po večeři(obložený chléb) den zakončily Vladka, Marťa, Káťa, Míša, druhá Káťa a Terka vystoupením ,  cántry  tanečkem. Všem se to moc líbilo a tak ho ještě jednou zopakovaly společně s dětmi. Tento den byl náročný, a tak jsme po druhé večeři unavěně padli do svých postelí, krom osmého oddílu, který se střídal na hlídkách.

8.7. 2019, pondělí
Služba dne : Nomádi
Vedoucí dne : Lukáš

Jako každé ráno jsme uslyšeli náš milovaný budík, probudili jsme se do zataženého a studeného rána, ale během dne se na obloze ukázalo sluníčko. Po budíčku jsme se vydali na rozcvičku se 3. oddílem. Po té jsme se po oddílech vrhli na snídani, abychom se nasytili a připravili na perný den. Na nástupu jsme se dozvěděli program dne – dnes navštívíme Itálii. Den jsme zahájili oddílovými činnostmi. Náš oddíl se vrhl na sekání dříví na večerní hlídky.

Pro 8, 7, a 6 oddíl začal oběd již v 11.00, protože jsme měli před sebou dlouhou túru. K obědu jsme měli vývar a výpečky s bramborovým knedlíkem a zelím. Hned jsme vyfasovali svačinu na výlet a pití a vyrazili jsme k nedalekému božanovskému lomu. Tam nám o něm průvodce něco povyprávěl a ukázal nám těžbu. Po prohlídce lomu jsme dostali chvíli na občerstvení a vyrazili dále. Naše kroky směřovali na odpočívadlo ke Kříži. Cesta byla do velmi kopce a namáhavá. Poté, co jsme vyšplhali na náročný kopec, se vedoucí rozhodovali, kam dál. Nakonec padl návrh, dojít až na vyhlídku ke Koruně, odkud jsme se vydali zpět do tábora. Lom si postupně prohlédly všechny oddíly, až na 2 nejmenší, ty šly rovnou na prohlídku skalních zvířátek a protože si cestou i trochu hrály, dorazily do tábora  nejpozději, vlastně rovnou na večeři.

A protože nám cestou pořádně vyhládlo, úplně jsme vyplenili kuchyň, dokonce musela paní kuchařka narychlo přivařit nové špagety, boloňská omáčka byla tak vynikající, že si někteří šli přidat i 3x.

Na završení dne byla beseda o cestování, paní cestovatelka nás přijela navštívit až z Itálie o které nám povyprávěla, dokonce nám přivezla na ochutnávku pravé italské bonbóny. Po té, co beseda skončila, náš oddíl uklidil jídelnu a šel se připravit na hlídky, ostatní šli rovnou do postýlek.

9.7. 2019, úterý
Služba dne : Dobrodruzi
Vedoucí dne : Marcela

Máme tu další nový den a na cestě kolem světa jsme se zastavili na kontinentu Afrika. Protože byl včera výlet a v nohách jsme měli několik kilometrů, tak se nám budíček posunul na 8.15 a byl bez rozcvičky.

K snídani jsme měli rohlíky s máslem a marmeládou  kdo měl chuť, tak třeba i cereálie s mlékem. Po snídani  nástupu jsme si uklidili chatky a pokoje a vyběhli na čerstvý vzduch a těšili se na oddílové hry. Hráli jsme přehazovanou, hru želvy, v lese čísla a  spoustu dalších oblíbených her.  K svačině bylo ovoce a zelenina a pokračovalo se ve hrách. Jak se blížil čas oběda, tak jsme se  už těšili, co nám náš kuchařky uvaří. S chutí jsme si dali kroupovou polévku a těstoviny s vepřovým masem na kmínu. Po vydatném obědě jsme uvítali chvilku odpočinku při poledním klidu.

Ve 14 hodin byl nástup na odpolední činnost. Protože je dnešním tématem Afrika, přijela k nám taneční skupina BATOCU, která se specializuje na africké tance. Tanečníci byli ze Senegalu, Nigérie, Konga, Nového Zélandu, Kuby a Japonska. Předvedli nám tradiční africké tance a pak nás tyto tance učili. Byl to moc pěkný zážitek jak pro děti, tak pro vedoucí.  Po tomto vystoupení následovala svačina v podobě rohlíku a jahodového jogurtu. Po té byla beseda s tanečníky. Většinu ale musela jejich vedoucí překládat, protože většina tanečníků neuměla česky. Přesto ochotně odpověděli na spoustu našich zvídavých dotazů.

Po ukončení tanečního odpoledne jsme začali chystat jídelnu na diskotéku. K večeři jsme měli obložené chleby a už jsme se těšili na naše oblíbené písničky.

Na nástupu nám ještě zatančili naše kuchařky v převlečení za Afričanky vařečkový tanec, což všechny pobavilo a rozesmálo.

Během diskotéky začala stezka odvahy. Děti se vydaly lesem podél světelné stezky a vedoucí je lehce postrašili. Děti byly ale statečné a skoro všechny stezku  s úsměvem zvládly. Každý si za to vysloužil diplom za statečnost. A protože už byla noc a nám se chtělo spát, tak každý kdo přišel, hned potichoučku vlezl do spacáku, tak, aby nerušil ty, kdo už spali. Všichni jsme unaveni usnuli, ale už se těšili na další den.

 

10.7. 2019, středa
Služba dne : Kolumbové
Vedoucí dne : Natálka

Probudili
jsme se překvapivě do slunečného rána, vyspinkaní do růžova, jelikož budíček  byl prodloužený až do 8.10 hod. Dnešní ráno se
dokonce  obešlo bez rozcvičky, a tak nás
Natálka jako vedoucí dne nahnala rovnou na snídani. Po ní trocha nutného úklidu
a už jsme utíkali na nástup, kde jsme se dozvěděli, jak nabitý den nás dnes
čeká.

V rámci
naší cesty kolem světa jsme se dnes octli v Indii, o které nám dopoledne
přijel vyprávět pán, který ji zcestoval křížem krážem. Ukazoval nám  spoustu fotografií, vyprávěl o místní
kultuře, lidech, přírodě a dalších zajímavých zážitcích ze svých cest.
Rozpovídal se tak, že jsme se ani nenadáli a už se podával oběd. Rozlítaný
španělský ptáček s houskovým knedlíkem a polední klid nám přišel víc než
vhod.

Odpoledne
bylo ve znamení etapových her. Střihli jsme si dokonce dvě – božskou křížovku a
velmi oblíbené pašeráky. Pašeráky si s námi zahrála i naše kuchařka, paragánka
Dana, která je legendou této hry. I tentokrát nám její schovka  dala 
zabrat, z křoví jí čouhala sotva ruka. Luky byl při přípravě také
velmi pečlivý, zahrabal se do dolíku, naházel přes sebe větve a chroští a
kdybychom mu našim akčním pobíháním po lese na jeho domeček nepřišli, tak tam
sedí ještě teď.

Při večeři
nám vedoucí připravili nečekaný podraz – místo příboru nám na čínu rozdali
hůlky! Nad menšími dětmi se nakonec slitovali a rozdali jim i lžíce, ale o
zábavu bylo i tak postaráno. Ani s úklidem po jídle nebylo tolik práce,
kolik jsme čekali, víc rýže skončilo naštěstí v našich bříškách než na
stole a na zemi.

Později jsme rozdělali oheň, svolali všechny oddíly, rozdali zpěvníky a táborák za doprovodu tří kytar – vedoucí Luky + Martin Křivka + Štěpán Klíma mohl začít. Zábavu jsme rozpustili až těsně před večerkou a náš oddíl hlídal tábor až do rána.

11.7. 2019, čtvrtek
Služba dne : Loupežníci
Vedoucí dne : Tomáš

Ve čtvrtek ráno jsme vstávali v 7.30. Po rozcvičce a snídani jsme měli nástup, kde jsme se nejen dozvěděli, co nás dnes čeká, ale i vyhodnocení všech her, které jsme hráli.

První hra, kterou jsme dnes se jmenovala „Ohrožená zvířata“. Poté jsme měli jako každý den dobrý oběd, odpolední klid.

Před poslední hrou jsme měli vyhodnocení celotáborové hry.

1. místo –
získal tým Katky Jelínkové

2. místo – získali se stejným počtem bodů týmy Míši Očenáškové a Terezky Komárkové

3.
místo  – tým Martina Křivky

4. místo – tým Martina Očenáška

5. místo – obsadily opět týmy dva – Sofie Tobiášové a Štěpána Klímy

6. místo – tým Elišky Komárkové

Protože se
všechny děti snažily ze všech sil, dočkali se odměny všichni, a to
v podobě různých nanuků a zmrzlinových kornoutů, čím lepší umístění, tím
větší zmrzlina.

Následovala
poslední táborová hra a velké opékání buřtů a než se opeče 140 buřtíků, tak to
chvíli trvá.

Mezi tím, co
si oddíly opékali buřtíky, se ostatní připravovali na večerní karneval a
následnou diskotéku.

Před
karnevalem ještě následovalo závěrečné ocenění táborníků. Všichni dostali
pamětní listy, 20 největších pořádníčků dostalo jako odměnu míče s mapou
světa a plyšová zvířátka.

Jako nejlepší táborníci byly vyhlášeny tyto děti:

1. oddíl –
Vojta Horálek a Kája Kučerová

2. oddíl –
Lukáš Kutil a Míša Hladíková

3. oddíl –
Vojta Němec a Evelína Samková

4. oddíl –
Šárka Nevímová a Míša Sukupová

5. oddíl –
Tonda Wierer a Filip Kutil

6. oddíl –
Lukáš Dvořák a  Radim Sedlák

7. oddíl –
Václav Ulrich

8. oddíl –
Míša Očenášková a Tereza Komárková

Nejlepší
táborníci byli odměněni nádherným atlasy, které se jim jistě budou hodit.

No a po karnevale následovala už jen diskotéka, která se tentokrát protáhla do pozdnějších hodin. Však to byl náš skoro poslední den.

12.7. 2019, pátek
Služba dne :
Vedoucí dne : Ivo

Poslední táborový den začal až po osmé hodině a byl ve znamení velkého úklidu a balení.

Nejvíc práce měli tentokrát vedoucí, protože museli uklidit všechny táborové prostory, vytřít budovy, umývárny, a že je náš tábor hodně rozlehlý. Těm nejmenším bylo potřeba pomoc i při balení kufrů. Jen nejstarší děti si uklidily svoje chatičky samy. Společně jsme uklidili i táborák, vysbírali papíry po celém táboře, však jsme si je sami natrousili.

Nanosili jsme svoje kufry pod verandu, nejstarší  zase vydatně pomáhali těm nejmladším.

V půl dvanácté jsme si naposledy vystáli frontu na guláš a už čekali na autobusy. Byli jsme trochu netrpěliví, protože všechny tři autobusy měli značné zpoždění, před Jaroměří prý byla veliká kolona.

Když autobusy konečně přijely, museli mít řidiči povinnou pauzu, proto se šli nejdříve naobědvat a my zatím naložili všechna zavazadla.

Na cestu domů jsme vyrazili skoro s dvouhodinovým zpožděním. Sice jsme  dali většině rodičů vědět, že přijedeme později, ale i tak to bylo nepříjemné. O to více nás rodiče vítali, když jsme konečně dorazili.