Kronika – Božanov 2020

Kronika – Letní tábor 2020, Božanov

4. 7. 2020, sobota
Služba dne : Kutilové
Vedoucí dne : Ivoš

V sobotu ráno jsme se všichni po roce sešli u autobusů, naložili kufry a batohy a vyrazili jsme směr TÁBOR. Cesta byla sice dlouhá, ale dorazili jsme v pořádku. Do tábora jsme přijeli chvíli po poledni a už tu na nás čekal výborný oběd. Měli jsme kuře na paprice s těstovinami. Poté jsme se rozdělili do oddílů a do chatiček. V chatičkách nás čekalo velké překvapení. Všechny chatky nám vedoucí  nově vymalovali, natřeli postele a všude máme nové matrace a skřínky na oblečení. Hurá. Pomalu jsme se ubytovali a vybalili  si věci.

Následovalo seznámení s oddílem,  vedoucími a ostatními účastníky tábora. K svačině jsme dostali rohlík a banán. Po zbytek dne jsme měli oddílové činnosti. Někteří šli do lesa na procházku seznámit se s okolím tábora, jiní stavěli hráz na potoce, další hráli přehazovanou a 6. oddíl šel do lesa pro dřevo, protože dnes v noci bude mít hlídku.

K večeři byl obložený chléb a poté byl nástup, na kterém nám vedoucí přečetla hádanku s indiciemi, podle kterých jsme měli poznat, jaké řemeslo nás čeká druhý den. V deset hodin vyhlásil Ivošek večerku. Hlídka rozdělala oheň a zbytek tábora zalezl do postýlek ,malým dětem přečetli vedoucí pohádku na dobrou noc a všichni se těšili, co nám přinese další den.

5. 7. 2020, neděle
Služba dne : Hrnčíři
Vedoucí dne : Radek

Druhý den na táboře v Božanově začíná budíčkem. Následovala rozcvička s vedoucím oddílu. Dali nám do těla. Udýchaní jsme přiběhli na snídani, kde nás čekala čerstvá vánočka. V 8.40 vyhlásili nástup. Zde nám řekli informaci o dnešním plánu. Po nástupu jsme se šli převléknou, postříkat repelentem proti klíšťatům a vyrazili do lesa na celotáborovou hru „OBILÍČKO“. Hráli jsme ve dvou skupinách, nejdříve 4 menší oddíly a ty vystřídaly starší děti. Hledali jsme po lese klásky obilí a soutěžili, kdo jich najde víc.

V soutěži jsme se umístili takto :

1.oddíl – Šikulové – 1. Martin Vencl, 2. David Konvalina, 3. Filip Záruba,Zuzana Midlochová, Anička Košťálová, Rozárka Lochmanová

2. oddíl – Kováříčci -1.Amálka Wiererová, 2. Denis Soukup, 3. Ariela Kytýrová

3. oddíl – Farmáři – Evelína Samková, 2. Vanesa Vosáhlová, Míša Hladíková, David Lukeš

4. oddíl – Zlatníci – 1. Kája Musilová, 2. Eliška Pivoňková, 3. Adéla Ferbasová

5. oddíl – Loupežníci – 1. Kuba Hladík, 2. Michaela Soukupová, 3. Tomáš Kopecký

6. oddíl – Kutilové-1. Fuchman Adam, Tonda Wierer, 2. Dominik Dvořák, 3. Natálie Nováková

7. oddíl – Hrnčíři – 1.Teodor Končický, Lukáš Dvořák, 2. Filip Tobiáš, Tereza Svatoňová

8. oddíl – Dřeváci –Tomáš Ludvík, 2. Stázka Mrštinová, 3. Křivka Martin

Po náročné hře nás čekala mrkev k svačině. Po svačině jsme hráli oddílové hry. Kluci fotbal, dívky přehazovanou. Po chvíli nás volali na oběd, polévku, smažený květák s bramborem a zeleninovou oblohou. Poté následoval polední klid.

Po poledním klidu jsme opět vyrazili do lesa na hru. Po hře nás čekala svačinka, ke které nám kuchařky upekly čerstvé podplamenice a namazaly je máslem. Po svačině se někteří věnovali drátkování, jiní vyráběli z pediku pletené košíčky, které nám dali hodně zabrat a dali jsme si na nich záležet. Jiné oddíli se věnovali střelbě ze vzduchovky či luku, další trénovali morseovku. Během tábora se všichni postupně vystřídáme na všech dovednostech.

Po večeři (rizotu) jsme přeměnili jídelnu na taneční sál, kde jsme se všichni skvěle bavili a řádně zapařili. V průběhu diskotéky následovala druhá večeře – dle chuti vánočka či namazaný chléb.

Následovala večerka s přípravou na noční hlídku 7. oddílu, která proběhla bez potíží. Ráno jsme předali službu 5. Oddílu.

6. 7. 2020, pondělí
Služba dne : Loupežníci
Vedoucí dne : Natka

Je krásným slunečný den.

Hned třetí den ráno vedoucí dne Natka vstala a šla zazvonit na zvon, aby probudila děti, které ještě nebyly vzhůru. Po probuzení celého tábora následovala rozcvička. Každý oddíl měl jinou rozcvičku. Někdo jen běhal, jiný běhal a až poté se protahoval. K snídani nám kuchařky připravily lupínky, pečivo, které jsme si mohli namazat marmeládou nebo máslem. K pití byl k dispozici čaj, voda nebo bílá káva.

V 9.00 byl nástup a Natka nám všem vysvětila, co budeme dělat dopoledne a odpoledne, Dopoledne byly v plánu oddílové činnosti. Někdo střílel z luku či ze vzduchovky, někdo hrál míčové hry, někdo drátkoval s paní hlavní vedoucí Jarmilkou. Také si oddíly vyzkoušely pletení košíků. Kuchařky nám k obědu připravily polévku a svíčkovou s knedlíkem.

Po obědě následoval  hodinový polední klid. Všichni jsme ho strávili ve svých chatičkách a pokojích povídáním, čtením, psaním rodičů či při stolních hrách.Po poledním klidu nás Natka rozdělila do 10 ti týmů. V deseti družstvech nás čekaly štafety.

V družstvech jsme hráli hráli hry :

1. –skákání s míčem mezi koleny

2. – překonávání vzdálenosti pomocí obruče – měli jsme 2 obruče a chodili kolem vedoucích

3. –lavina – obíhání kolem mety a s dalším kolem přibírat dalšího hráče s družstva, dokud neběželi všichni

4. přenášení vody na lžičkách do skleničky

5.-slepá bába – vést druhého po slepu kolem kuželů(kapitán navigoval),

6.-chůze – běh s talířem na hlavě

7. housenka – běhá celý tým – drží se za ruce kolem stehen.

Po štafetách následovala večeře( obložený chléb). Po večeři jsme  si rozdělovali hlídky. Den byl náročný, ale všichni jsme si ho na 100% užili.

1. místo – tým č. 10 – Sofie Tobiášová

2. místo – tým č. 1 – Barbora Dvořáková

3. místo – tým č. 3 a 9. – Adam Klíma a Eliška Komárková

7. 7. 2020, úterý
Služba dne : Zlatníci
Vedoucí dne : Kéťa

Náš den začal v 7.30 a to hlasitým Kétiným křikem. Jen co jsme se vykulili z postelí, už jsme měli pospíchat na rozcvičku, protáhnou svá spánkem unavená těla.

Po příjemném protažení jsme si šli uklidit své pokoje a už se svolávalo na snídani, kde na nás čekaly housky a chleby s marmeládou a máslem.

 V 9.00 jsme se všichni sešli na nástupu a oslavili jsme narozeniny Verči Vítkové. Po nástupu se každý oddíl věnoval postupně 3 aktivitám. Jednotlivci byli vysíláni na postřehovku. Po dvou oddílech jsme soutěžili proti sobě ve hře čísla.

Také nám vedoucí připravili přednášku o dřevovýrobě a zpracování dřeva od pana Josefa Štěpána, který nám ukázal nářadí a techniky, které se používaly v dřívějších dobách při opracování dřeva. K obědu jsme měli přírodní řízek s bramborem, na kterém jsme si všichni pochutnali.

Po jídle jsme pokračovali v dřevovýrobě, posřehovce , číslech a táborových dovednostech až do veřeře. Naše kuchařka a její pomocnice Dana, Maruška a Milada nám připravily dukátové buchtičky se šodó. MŇAM! Když jsme konečně domlsali, vrhli jsme se na přípravu Oddíly baví – kde si každý oddíl připravoval a vymýšlel nějaký program( zpěv, scénky, vtipy), které předvedou u táboráku.

K druhé večeři jsme měli chleba s máslem a sýrem. Poté následovala příprava na večerku. Když jsme si všichni vyčistili zuby, zkontrolovali se, zda nemáme klíšťata, šel celý tábor spát. Na nás bylo dohlížet  na pořádek a klid v táboře a samozřejmě ho hlídat. Zvládli jsme to.

8. 7. 2020, středa
Služba dne : Farmáři
Vedoucí dne : Marcela a Jana

Dnešní den začal budíčkem, po kterém následovala jako obvykle rozcvička. Aby se nám dobře cvičilo, pustil nám Ondra písničky.

Snídaně : bílá káva, čaj, loupák, chléb, máslo, džem.

Měli jsme chvíli do nástupu na úklid pokojů. Protože nás každý den hlavní vedoucí s hospodářkou bodují, chtěli jsme získat sluníčko a to se jen tak lehce nezískává. V 8.30 byl nástup a tam nám vedoucí vysvětlili novou hru pro 1 až 4 oddíl, zvanou Farmáři, kdy jeden oddíl představoval farmáře a bránil území své farmy, to se ovšem snažily dobýt ostatní oddíly – indiáni a to šiškami vhazovanými na farmu. Nebylo to tak jednoduché, protože farmáři bránili své území opravdu udatně, indiána, kterého chytili na území farmy zavřeli do vězení. Oddíly se postupně vystřídaly v roli farmářů a indiánů, vyhrál oddíl, který své území bránit nejlépe a měl na něm nejméně šišek.

5. až osmý oddíl mezitím hrál v lese hru Zvířátka. To už bylo trochu složitější, protože po lese běhala nejen zvířátka, která lovili lovci, ale také pytláci, které však chytali strážci lesa a na vše dohlížel správce. Vyhrál oddíl s nejvíce ulovenými  zvířátky, přičemž každé zvíře mělo jinou hodnotu –např. zajíc byl jen za pět bodů, ale jelen za 20. A protože nikdo předem nevěděl, jaké zvíře loví, nebylo to úplně jednoduché. Hra trvala až do oběda.

Kuchařinky nám uvařili výborný oběd – zeleninovou polévku, norské překvapení (zapečené filé) s bramborem.

Ve 12.30 jsme odcházeli na výlet do lesa. Z kuchyně jsme dostali balíček na cestu a pití. Cestou nás však zastihl velký déšť. Proto jsme výlet zkrátili a už v 16.00 jsme byli promoklí a promrzlí v táboře. Museli jsme se celí přestrojit a usušit si věci. Někdo přinesl z lesa i spoustu borůvek a kuchařinky z nich pohotově upekly v ýborný koláč s drobenkou.

K večeři byl  chléb s pomazánkou. Potom si náš oddíl rozdělil hlídky, které proběhly v naprostém klidu. Dobrou noc.

9. 7. 2020, čtvrtek
Služba dne : Kováříčci
Vedoucí dne : Pavel

Dnešní den měl službu oddíl Kováříčků. /Probudila nás opět zamračená obloha. K snídani nás čekal loupák, máslo a medové máslo, sýr.

Po nástupu jsme si zahráli novou hru zvanou VÁZANÁ. Ta se skládala z deseti disciplín a hrálo ji  15 družstev. Mezi disciplínami bylo například lezení po pavučině, chůze po slepu, stavba věže z kamenů, živý šíp, běh s kolíkem v časovém limitu, kličkovaná s dlouhou kládou, namotávání provázku a další.

Po obědě – skvělém vývaru s drobenkou a maminčiným kuřetem s těstovinami nastal polední klid.

Po odpočinku jsme se vrhli na devatero řemesel a tábornické dovednosti.

Odpoledne přijela paní Eva z Náchoda, která nám představila hrnčířské řemeslo. Vyrobili jsme si krásné misky s různým zdobením. To nás fakt hodně bavilo. Protože jsme se stihly vystřídat jen 4 oddíly, bude zítra  pokračování.

Protože pršelo, tak se někteří z nás dívali na film „Jak vycvičit draka“. A tím jsme dnešní den zakončili.

Výsledky hry „Vázaná“

1. místo – družstvo Tomáše Horálka – zvítězilo s velkým náskokem

2. místo – družstvo Elišky Komárkové

3. místo – družstvo Adama Klímy

10. 7. 2020, pátek
Služba dne : Šikulové
Vedoucí dne : Terka

Jako každé ráno, tak i dnes nás probudil gong a pronikavé hlášení: „Budíček“!!!Jakmile jsme všichni vylezli z postelí, tak jsme se  v doprovodu krásné muziky pořádně protáhli na rozcvičce. Po ranním protažení jsme si museli doplnit energii, tak jsme šli na snídani, rohlík s máslem, marmeládou a kakavíčkem. Naše pokojíčky se samy neuklidí, a proto si je musíme pořádně uklidit, abychom měli 10 bodů.

V 9. hodin nás čekal nástup, kde jsme se dozvěděli, co budeme celý den dělat a jak využít ovoce. Jako překvapení dostal každý slaďoučkou křížalu. To však nebyl nástupu konec. Dnes měl narozeniny Honzík Kořínek z 1. oddílu, dostal obrovského hobla a sladkou čokoládu. Jelikož bylo dnes moc hezké počasí, tak se oddíly vydaly na čluny. Po zbytek odpoledne si oddíly plnily táborové znalosti nebo řemesla. K obědu jsme měli vynikající cikánskou pečeni s rýží. S plnými bříšky jsme se odvalili do chatiček na polední klid. Když jsme si všichni odpočinuli, tak můžeme pokračovat v perném dni. Tentokrát 8. Oddíl povozil na člunech naše nejmladší. Kdo chtěl, tak si vzal plavky a šup do vody. Pro osvěžující svačince jsme po oddílech koukali na filmy, hráli hry všeho druhu.

Abychom měli hodně síly na diskotéku a noční hru, tak jsme si dali obložený chléb. Z diskotéky šel nejprve dobrovolně 1.. až 4 oddíl a hned po nich vyšly starší oddíly. Po lucerničkách už rychle do postelí a spát.

Vítězové LUCERNIČEK : Kája Kučerová, Tadeáš Doležal, Kuba Hladík,Míša Sukupová.

11. 7. 2020, sobota
Služba dne : Dřeváci
Vedoucí dne : Péťa

Jako každé ráno nás vzbudil „milovaný“ budíček. Poté co jsme se vykopali z postele, nás čekala celotáborová rozcvička. Když jsme se protáhli, následovala ranní hygiena. Dále naše kroky vedli na snídani. Vánočku, teplý čaj a bílou marmeládu. Ve volné chvíli jsme si uklidili chatky a v 9. hodin nás čekal nástup. Na nástupu jsme se dozvěděli denní program, který začínal přednáškou o Afganistánu, kterou nám přednesli Radek s Ondrou. Přednáška trvala celé dopoledne, tudíž jsme si to hned po ní namířili k obědu. K jídlu nám naše zlaté kuchařky uvařili vepřové na česneku s bramborovým knedlíkem. Následoval polední klid, který trval do 14.00 hodin.

Na odpoledním nástupu jsme se rozloučili s vedoucím Radkem, který musel odjet a dozvěděli se pravidla nové hry „Včelí rojení“ a začali jsme hrát. Tuto hru jsme hráli po oddílech a byla spojena se zajímavostmi o včelách a včelařství. Naučili jsme se při ní i vosí taneček a včelí písničku. Skládali jsme puzzle, luštili křížovky, hráli pexaso, plnili kvízy. Jakmile jsme dokončili hru, následovaly oddílové aktivity. Po oddílových hrách jsme měli večeři, ke které byl rýžový nákyp s meruňkami. Ještě chvíli po večeři jsme se věnovali oddílovým aktivitám, či nakupováním v „krámku“. Nakonec dne byla naplánovaná diskotéka a hlídky osmého oddílu.

12. 7. 2020, neděle
Služba dne : Hrnčíři
Vedoucí dne : Láďa

Devátý den na táboře začíná budíčkem v 7.30. Následovala rozcvička, tentokrát s Vláďou. Po rozchodu jsme zamířili do umýváren., kde jsme si vyčistili zuby. Odbouchali snídani a celý tábor zamířil do jídelny. V jídelně na nás čekala vánočka s máslem a marmeládou.

Po snídani jsme si šli uklidit chatky a čekali na nástup. Na nástupu jsme se dozvěděli dnešní téma –  DOŽÍNKY. Dále jsme se rozdělili na týmy a měli jsme za úkol vymyslet a postavit alegorické vozy a uplést dožínkový věnec z přírodních materiálů. Před obědem jsme představili výtvory vedoucím a ti vše zdokumentovali. K obědu byla houbová omáčka a rýží a masem. Po obědě následoval jako obvykle polední klid.

Po poledním klidu k nám zavítali dobrovolní hasiči z Broumova, kteří nám představili svoji techniku. Předvedli nám, jak se máme zachovat, když nám doma začne hořet oheň. Dále pár dětí svezli na šestikolce kolem tábora.

Po svačině jsme nanosili pár laviček a karimatek k spodním chatkám a až do večeře vystupovala kapela „Nešlapeto“ s jarmareční hudbou. Hudba byla k tématu našeho tábora – devatero řemesel. Hudba nás zvedla k tanci a osmý oddíl roztančil půl tábora. Kapelu jsme pozvali  i k večeři na špagety se sýrem a omáčkou.

Po večeři jsme si šli připravit táborák, hrál na kytaru a zpíval pro nás a s námi Lukáš. Po táboráku jsme šli  připravit spaní do „Týpíčka“. Následovali noční hlídky, na které jsme si opékali marshallows.

13. 7. 2020, pondělí
Služba dne : Kutilové
Vedoucí dne : Míša

Ráno jsme vstali a sluníčko nám svítilo do oken. Probudil nás velice otravný zvuk zvonu, který jsme moc dobře znali. Dopolední program byl : Celotáborová olympiáda. Sportovali jsme až do oběda.                                                                   Po obědě se náš oddíl vydal na cestu na Korunu a Kamennou bránu. 1. Oddíl si  pustil film o dřevě  a po filmu  šli vázat trička na batikování. 2. oddíl celé odpoledne nacvičoval představení pro tábor. 3. Oddíl měl na programu ruční práce a film. 4. Oddíl trénovat představení na večer. 5. Oddíl vyrazil s rafty na rybník a poté šli na procházku do lesa. 7. Oddíl si udělal dlouhou procházku v okolí tábora. A naši nejstarší, osmý oddíl, byli rozděleni na holky a kluku. Děvčata vyráběly krásné svíčky z včelích plástů a kluci siláci šli do lesa na dřevo.

Náš oddíl celou dobu pečlivě hlídat a někteří otužilci spali pod širákem.

Výsledky olympiády:

1. oddíl                                             2. oddíl                                

1. Anička Košťálová                      1. Vojta Harlas                   1. Kája Kučerová

2. Honza Kořínek                          2. Aleš Polívka                    2. Nela Janatová

3. Róza Lochmanová                   3. Denis Soukup                3. Aneta Mojžíšová

3. oddíl                                             4. Oddíl                                5.

1. Vanesa Vosáhlová        1. Kája Sedláčková                                   1. Kuba Hladík

2. Míša Hladíová                2. Kristýna Vosáhlová     

3. Evelína Samková          3. Tereza Midlochová

6. oddíl

1. Adam Fuchman            1. Žaneta Vajshajtlová

2. Jirka Herman                 2.Verča Vítková

3.  Dominik Dvořák

7. oddíl

1. Teodor Končický           1. Eliška Ostrá

2. Lukáš Dvořák                 2. Natálka Pešírová

3. Aleš Komárek                Nella Pecharová

14. 7. 2020, úterý
Služba dne : Loupežníci
Vedoucí dne : Ondra

Byl krásný slunečný den Ondra zazvonil na gong a zakřičel „Budíček“. Po pár minutách nás všechny svolal na hřiště. Řekl nám, že máme rozcvičku všichni dohromady na písničku „Pohoda“. Kluci dělali kliky  a  dřepy. Po náročné rozcvičce nás čekala snídaně a nástup. Na nástupu se rozdaly diplomy z různých her. Poté přijela paní Inez  Šťovíčková  a předvedla nám různé staré techniky práce s textilem, pletení ponožek, háčkování,apod. Všichni postupně jsme si zkusili spřádání ovčí vlny na nitě na kolovrátku, tkaní koberečku, mohli jsme si i nakoupit nějaké drobnosti.

Po obědě ve 13.oo přijela Policie ČR a tak jsme se postupně střídali u pletení nebo u policie. Po chvilce volna    začala hra na Pašeráky.

O půl deváté večer začala diskotéka a z diskotéky nás Lucka s Janou začali vypouštět na Stezku odvahy. No a nakonec 5. oddíl čekala ještě hlídka.

Den byl náročný, ale všichni jsme si ho moou užili!

15. 7. 2020, středa
Služba dne : Zlatníci
Vedoucí dne : Káťa

Ráno nás probudilo jasné  sluníčko a Kátin veselý křik. Byl veselý, neboť jsme si mohli přispat krásně přispat do 8.45, protože se minulou noc konala stezka odvahy. Po vydatné snídani, ke které jsme měli rohlík, chleba, máslo, marmeládu, sýr, čaj a kakao, jsme si šli rychle uklidit a spěchali jsme na nástup.

Poté nastala Tábornická stezka. Ta prověřila veškeré znalosti, které jsme se za celý tábor naučili, např. vázání uzlů, zdravovědu, střelbu, zapalování ohně, podávačku rostlin, …K obědu byl španělský ptáček s rýží nebo knedlíkem.

Odpoledne si pro nás vedoucí připravili hru „Co ty na to tábore?“. Byla to obdoba televizního pořadu Co na to Češi?.Vyhrál tým květinek v čele s Natálkou a soutěžícími Péťou, Vladuš, Terezkou a Míšou. Druhý tým Ostrovidové s kapitánem Ondrou(který byl slepý a koktavý a hráči Pavlem, Kéťou, Marťou a Adélkou. Celou hru nás provázeli moderátoři Káťa a Stráňa, kteří celou hru připravili.

Večer se nám začalo kazit počasí, proto jsme rychle uklidili táborové vybavení- tee-pee, čluny, trampolínu. Dali jsme si k večeři čínu a zapnuli jsme si pohádku. Den končil hlídkou 4. oddílu.

Výsledky tábornické stezky:

1. místo

Eliška Komárková, Matyáš Valenta, Dan Kozlovský, Vanesa Vosáhlová, Mikuláš Medůna

2. místo

Nikča Nevímová, Samík Hlaváč, Kuba vraštil, Vojta Horálek, Kristýna Vosáhlová,

Teo Končický,Domča Dvořáková, Amálka Wierer, Naty Třebešková, Domča Mikulková

3. místo

Adam Klíma, Jakub Žižka, David Lukeš, Gábi Lukešová, Eliška Pivoňková

Radka Obešlová, Míša Sukupová, Klára Vokáčová, Adam Fuchman, Filip Šimák.