Kronika – Božanov 2021

Kronika – Letní tábor 2021, Božanov

3. 7. 2021, sobota
Služba dne : 8. oddíl
Vedoucí dne : Petr a Honza

Zase po roce jsme tady! Jako každý rok zvládly všechny 3 autobusy projet „stezkou odvahy“ až k táboru. Hned jsme se všichni s radostí přivítali a všechno mohlo začít. Po dlouhé cestě jsme začali rovnou obědem. Měli jsme vepřové na paprice s těstovinami.                                                                                                                  

Když všichni dojedli, byl svolaný nástup, kde proběhlo rozřazení  do oddílů. Historicky poprvé jsme si všichni sami od sebe stoupli dobře vyrovnaní jako do klasického nástupu. Následovalo rozdělení do oddílů a do chatek. Vedoucí pomohli menším dětem odnést kufry do pokojů, my větší jsme to zvládli sami. Následovalo velké vybalování a zabydlování se.                                                       

Za hodinu už probíhaly oddílové aktivity. Právě dnes měl proběhnout všemi velmi očekávaný fotbalový zápas Česko – Dánsko. Ani my jsme si ho nemohli nechat ujít a tak jsme si udělali své vlastní promítání v klubovně. Menší oddíly si byly prohlédnou nejbližší okolí. Kdo chtěl, mohl se účastnit i přivítací diskotéky. V závěru dne nás čekal obložený chléb. Pak už šli všichni spát, až na 8. oddíl, který si rozdělil hlídky a celou noc nás svědomitě hlídal.

4. 7. 2021, neděle
Služba dne : 6. oddíl
Vedoucí dne : Vláďa

Budíček byl o půl osmé. Po ranním vstávání následovala rozcvička. Po rozcvičce byl čas na ranní hygienu.Ve  čtvrt na devět jsme měli snídani a po ní čas na úklid.

V devět hodin následoval nástup, na který přišli vedoucí převlečeni za lesní víly, skřítky, strašidýlka, přišel i nevrlý kouzelník Černovous s královnou všech víl Zlatou vílou. A tím nás uvedli do letošní celotáborové hry s názvem Království Zlaté víly. Následovalo rozdělení do 12 ti smíšených družin, které budou celý tábor mezi sebou soutěžit o vítězství nad Černovousem.

Dopoledne šla mladší družstva do lesa hledat ukrytá „ptačí vejce“, starší děti se učily střílet ze vzduchovky, hrály kubb a podobně.

Po obědě jsme si docela rádi odpočinuli při poledním klidu. Jakmile skončil, měly nástup starší děti, rozdělily se do družstev a šly do lesa hledat vejce. V prostoru bylo ukryto celkem 600 žloutků z kinder vajíček. Než jsme všechna objevili, byl čas na svačinu- housku se sýrem.

Po svačině starší děti připravovaly táborák, mladší děti batikovaly trička, moc se jim to povedlo nebo se učily stavět různé typy ohnišť. Naším úkolem bylo i vymyslet si název oddílu a vytvořit táborovou vlajku.

Po výborném rizotu k večeři jsme slavnostně zapálili táborový oheň za doprovodu kytar Lukáše a Martina si krásně zazpívali.

Celý tábor střežil celou noc náš 6. oddíl.

5. 7. 2021, pondělí
Služba dne : 7. oddíl
Vedoucí dne : Natka

A je tady pondělí, začali jsme budíčkem v 7.30 a potom následovala celotáborová rozcvička. Ondra pustil písničku a do rytmu jsme museli cvičit, dělat dřepy i kliky.

Po rozcvičce nám odbouchli snídani a celý tábor zamířil do jídelny.  K snídani nás čekala vánočka, marmeláda, máslo a čaj. Jakmile jsme se nasnídali, šli jsme si uklidit. Následoval nástup, kde nám oznámili, jaké budou dnešní oddílové činnosti. Náš oddíl šel střílet ze vzduchovky.

Po výborné svíčkové k obědu jsme měli obvyklý polední klid, který někteří poctivě dodržují, jinými to šije a hrají si i v čase vyhrazeném k odpočinku.

Při odpoledním nástupu nám Černovous zadal další úkoly. Šli jsme hledat ztracená písmena. Mladší děti měly písmenka poschovávaná po celém táboře, měly najít celou abecedu a soutěžily o to, kterému družstvu se to podaří dříve.

Starší vyrazili do lesa, kde v náročném terénu hledali písmena a skládali ukrytou větu. A protože terén byl náročný, písmenka ukrytá opravdu dobře, nestihli to do svačiny, ke které byl výborný makovec a perník, museli v hledání pokračovat i po jídle.

Opět následovaly oddílové činnosti a po nich krátké volno až do večera. V 21 hodin vyrazily mladší děti do lesa na oblíbenou hru zvanou lucerničky. Nejstarší 8. oddíl dělal chytače jak mladším, tak starším oddílům. A tak zatímco ti mladší už spokojeně spali v postýlkách, starší vyrazili do lesa a do postelí se dostali až později.

Náš oddíl založil oheň a všichni jsme se postupně vystřídali na hlídce.

6. 7. 2021, úterý
Služba dne : 5. oddíl
Vedoucí dne : Kéťa

Ráno v 8.00 nás vzbudil Kétin hlasitý křik. Moc se nám z postelí nechtělo po náročné noční hře „Lucerničky“. Kvůli posunutému budíčku jsme přeskočili rozcvičku a šli jsme rovnou na snídani, ke které jsme měli rohlík s máslem a marmeládou. Poté byl čas na úklid a ranní hygienu.

Na nástupu jsme se dozvěděli, co budeme celý den dělat. Dopoledne jsme opět plnili úkoly Černovouse. Vedoucí naše družiny ještě dále rozdělili a tak jsme úkoly plnily jen v pěti a výsledky se sčítaly.  Hledali jsme a pak skládali roztříhané obrázky víl a skřítků, počítali pokácené stromy, absolvovali lesní překážkovou dráhu, přenášeli vodu, absolvovali cestu odvahy se zavázanýma očima, stavěli ohniště, hádali hádanku, strefovali se do terče, tvořili domečky pro skřítky a malovali strašidýlko.

K obědu nám přišla k chuti čočková polévka a prvotřídní přírodní plátek s rýží. Při poledním klidu jsme si krásně odpočinuli a byli připraveni na odpolední program. Plnili jsme oddílové znalosti, některé oddíly šly k vodě, neboť bylo ideální teplo na koupačku a projížďku na člunech. Než jsme se nadáli, už nás volali k večeři. Naše milované kuchařky nám připravili domácí buchtičky se šodó.

Jakmile jsme dojedli, otevřel se krámek, ve kterém jsme si mohli nakoupit pití nebo nějaké dobrůtky. Po úklidu našich nákupů se menší oddíly přesunuly do jídelny na diskotéku s programem. V osm hodin se k mladším oddílům přesunuly ty starší. Po chvíli ti  malí, unavení odešli do postýlek a i přes trochu rámusu usnuli. V půl desáté nás z pěkně rozjeté diskotéky vyhnali do koupelen na večerní hygienu. Nechtělo se nám, ale co naplat. S vyčištěnými zuby jsme odešli do postelí. Jen náš oddíl strážil tábor až do rána.

7. 7. 2021, středa
Služba dne : 4. oddíl
Vedoucí dne : Míša

Brzy ráno nás vzbudil gong a hlas vedoucí dne Míši. Neprodleně jsme se dostavili na snídani, ke které byly lupínky s mlékem. Poté jsme se odebrali do chatek a poklidili svůj nepořádek, abychom dostali jen samá sluníčka. Opět uhodil gong, který všechny svolal na nástup, na kterém jsme se dozvěděli výsledky celotáborové hry z předchozího dne a také program na dopoledne. Hned po nástupu přijeli dva lektoři, kteří nám představili zajímavý sport zvaný KIN-BALL. Je to týmová hra s velkým míčem. Byli jsme rozděleni na dvě skupiny. Nám mladším lektoři ukázali různé hry s názvem Buldok, Indiana Jones, Vláček, atd. Nejstarší děti si zahrály miniturnaj, při kterém ostatní fandili.

Jakmile nastal čas oběda, všichni jsme se nahrnuli do jídelny na oběd, ke kterému nám paní kuchařky připravily zapečené filé a cuketu s bramborami a zeleninou. Po obídku nás čekal zasloužený polední klid.

Odpolední program zahrnoval úkoly Černovouse. Zase jsme se rozdělili do týmů na celotáborovou hru. Prvních šest týmů hrálo v táboře hru zvanou VZKAZ ZLATÉ VÍLY. Zbylých šest týmů šlo hrát do lesa hru ZVÍŘÁTKA. 

Následovaly oddílové činnosti. My jsme s oddílem trénovali vázání uzlů. K večeři byl chleba s vajíčkovou pomazánkou a chleba. Zbytek večera jsme měli osobní volno. Někteří z nás odpočívali, jiní fandili vedoucím, kteří hráli hru Kubb. Jelikož jsme měli službu dne, čekaly nás v noci hlídky. Kluci z nejstaršího oddílu nám rozdělali oheň. A my holky začaly hlídat tábor. Bohužel kolem jedné hodiny se zkazilo počasí, takže jsme už dále nehlídaly. Odebraly jsme se do chatek a zbytek noci jsme prospaly.

8. 7. 2021, čtvrtek
Služba dne : 3. oddíl
Vedoucí dne : Jana

Ráno vstáváme a po ranní rozcvičce si dáme snídaničku – chleba s máslem, marmeládou, čaj a kakao a můžeme si vybrat to co chce.

V devět hodin nástup, kde jsme se rozdělili do týmů. Bylo nás šest malých a šest velkých týmů. Všichni jsme si vyrobili truhlu pro vílu a do ní vložili dary. Šest malých oddílů vyrábělo dary ze slaného těsta a šest velkých týmů vyrábělo dary z přírodnin, které jsme si přinesli z lesa. Z těsta se vyráběly miniatury zvířátek a truhly byly ozdobeny barevnými papíry a kapradinami. Na svačinu jsme si slupli mrkev. Vyrobené výrobky jsme sušili v troubě a některý den získají svoji krásnou podobu obarvením temperovými barvami a lakováním. To všechno proto, aby měla Zlatá víla v truhličce krásné výrobky a aby poznala, jak ji mají děti rády. Potřebují, aby jim víla pomohla bojovat proti Černovousovi.

K obědu bylo báječné maminčino kuře s těstovinami a báječnou květákovou polévkou. Po poledním klidu přijeli hoši z dopravní policie ČR z Hradce Králové. Přifrčeli na super policejní motorce a autem. Mohli jsme si vyzkoušet zvukové i světelné efekty, promluvit do tlampače a sednou si do auta i na motorku.

Na sváču jsme měli rohlík s paštikou. Po svačině nastaly oddílové činnosti, někdo střílel z luku, někdo uzloval, další se učili ohniště, ……

K večeři byla pizza, kterou jsme vyjedli do posledního drobečku, to znamená asi 400 kousků, nezbylo ani na kuchařky. Začala buřina s blesky a slejvák jako hrom, takže hlídky byly zrušené, ale oddíly si chystaly program na večer Oddíly baví – probílal intenzivní nácvik a přemýšlení, jak pobavit ostatní. Na hřištích vzniklo úplné jezero a začalo zatékat střechou do budovy B. Hned to vedoucí řešili. Celou noc mírněji pršelo, hřmělo a blýskalo. Někdo se i bál.

Zapsali Střítkové z mechu

9. 7. 2021, pátek
Služba dne : 2. oddíl
Vedoucí dne : Vlaďka

Dnes jsme měli opravdu zajímavý den. Hned ráno k nám přišli lesníci a připravili pro nás krásný den. Svoje vystoupení zahájili nádherným HALALI na lesní rohy. Rozdělili nás do 6 skupin, a postupně jsme obešli 6 různých stanovišť. Na každém stanovišti byli 2 lesníci, kteří nás zasvětili do práce v lese. Na prvním stanovišti nám předvedli úžasně poslušného koně, který na povel tahal obrovské klády. Pane, ten měl ale sílu. Dozvěděli jsme se, kolik takový kůň utáhne, je to dvojnásobek jeho váhy, jak dlouho každý den pracuje,  proč je ještě i dnes, v době strojů nepostradatelným pomocníkem člověka. Na dalším stanovišti jsme poslepu poznávali, jaký předmět máme v ruce – lesní paroží, kůži z prasete, či zajíce atd, povídání o tom, jak myslivci pečují o zvěř. Zajímavé bylo i další stanoviště, kde si každý z nás mohl vysadit svůj vlastní stromek. Jinde nám zase ukázali, jak vypadá pravý včelí úl, plástve s medem, různé náčiní, které včelař ke své práci potřebuje, dozvěděli jsme se i spoustu zajímavostí o životě včel. V dílničce jsme si mohli ozdobit dřevěný přívěsek, dokonce si do něj vlastnoručně vyvrtat dírku,v ysvětlili nám třídění lesa, předvedli kácení nemocných stromů, měření dřeva v lese na kubíky-výška stromu, obvod kmene, objem dřeva v lese. Své vystoupení lesníci opět zakončili nádhernou hrou na lesní rohy, to panečku znělo! A představte si, dokonce nám každému dali úžasný koláč s povidly, ale ty jsme si směli sníst až po obědě.

Po poledním klidu jsme pokračovali v oddílových činnostech. Před večeří nás čekal přírodovědný test . Museli jsme řešit 60 zapeklitých otázek. Naštěstí jsme si mohli vybrat ze čtyř nabídnutých odpovědí.

10. 7. 2021, sobota
Služba dne : 1. oddíl
Vedoucí dne : Luky

Ráno raníčko, zas už leze sluníčko. A jsme za to rádi! Počasí se letos celkem daří, až na drobné sprchy. „Vstávat, vstávat a cvičit…“ Vyzývá králík Bob z reproduktoru naše táborníky, ale těm se stejně, jako Bobkovi moc nechce. Lehká rozcvička po klidném večeru a mažeme na snídani. Nějaká hygiena a úklid nás pak samozřejmě neminou, protože mít „prase“ na dveřích za 0 bodů nikdo mít nechce. A letecký den tuplem ne. Valíme si to na nástup a ….

„Míčovky + oddílovky, když se stihnou“,hlásí vedoucí dne Lukáš. Pak klasický poledňáček a s dobitými baterkami pomaže půlka tábora pro hasiče a druhá se bude připravovat na „ Oddíly baví.“ Už se moc těšíme, den zakončíme táborákem! Takže s chutí do toho.

Všichni pevnou obuv a rozdělit do oddílů. První hraje s druhým, třetí se čtvrtým, atd. Vedoucí zatím vytyčují 4 hrací plochy, kde bude probíhat vybíjená s kapitány. Oživujeme pravidla hry, pár zkušebních přehozů potykat si s balónem a jdeme na to. Létají první střely a padají první vybití. V průběhu hry si některé týmy upravují velikost nebo pravidla(hlavně ti menší), aby to pro ně bylo zábavné. Naštěstí se snaha neminula účinkem a všichni se dobře baví. Paráda! Doplňujeme energii svačinou – broskvemi. Někde už se dohrává a poslední dobojoval 7. a 8. oddíl. Byla to skvělá podívaná, boj do posledního dechu.

Zaslouženě jdeme vychutnat oběd a užíváme si poledního klidu. Někdo v chatce, jiní leží na trampolíně nebo se prochází po táboře.

Houkačka. Hasiči! Hýbeme hýžděmi, Honem!

Lukáš svolává nástup, abychom se rozdělili. První jdou  starší oddíly  a mladší mohou doladit svá vystoupení na večer. S hasiči jsme si vyzkoušeli různé vybavení, pustili sirény i majáky, stříkali z hasičské hadice, prošmejdili auto…. Všechno super, ale jedno bylo top. Záchranářská terénní šestikolka! Fronta jak na banány, každý se mohl svézt, jak se hodilo, že máme v táboře členitý terén.  Ani vedoucí neodolali a užívali si to jako my děti.

Hopneme si na véču a připravujeme se na představení “Oddíly baví“. Přesuneme se k ohništi, kde si na úvod vystřihla stepařské vystoupení naše vedoucí Káťa. Na OSB desce! Klobouk dolů. Postupně se vystřídaly všechny oddíly a bavily nás tancem a pohádkami (i z vlastní tvorby). Všem se to moc povedlo a byla i velká zábava některá vystoupení pozorovat.

Začíná být chladno, tak roztápíme táborový oheň a usedáme do kruhu.

Rozeznívají se kytary( letos i Martin Křivka excelentně konkuruje hlavnímu kytaristovi Lukášovi) a tak si zpíváme oblíbené písně. Kdo má hlad, ještě si skočí na druhou véču.

Den se však chýlí ke konci, tudíž nezbývá než vybrat poslední song, navštívit umývárky a svištět do pelechů. Každý den na táboře je plný nových zážitků, o tom to je. A proto už se těšíme, co přinese den příští. Dobrou noc.

11. 7. 2021, neděle
Služba dne : 6. oddíl
Vedoucí dne : Ivoš

Ráno jsme vstávali v 8 hodin. Rozcvička nebyla a šlo se rovnou na snídani. Po té byl nástup, kde jsme se dozvěděli, co nás čeká. Na plánu byl celodenní výlet.

Šli jsme si připravit batohy, nafasovali svačinu a pití do batohů a vyrazilo se na výlet. 1 až 5. oddíl jel autobusem, 7. a 8. oddíl vyrazil na puťák s nočním spaním pod širákem a náš oddíl šel pěšky do Broumova na farmu Wenet.  Na farmě jsme viděli lamy, ovce, velbloudy,… Některé oddíly si opekly buřty. Nejmenší děti dojely i zpět do tábora autobusem, všechny ostatní šly pěšky. V Martínkovicích nám začalo pršet a tak jsme spěchali do tábora. Jakmile jsme přišli, šli jsme se vysprchovat, abychom se zahřáli. Smlsli jsme si na špagetách s milánskou a šli do hajan.

Sedmý oddíl nedorazil. protože spal na Jitřence a osmý v boudě.

Zapsali Dřeváci

12. 7. 2021, pondělí
Služba dne : 5. oddíl
Vedoucí dne : Terezka

Ráno se po táboře rozlehl Terezky „Budíčeeek!“

Jen co jsme se vyštrachali z postelí, čapli jsme hrnečky a vyrazili na snídani. Po snídani jsme si vyčistili zuby a uklidili chatičky.

Na nástupu nám Terka prozradila, co budeme celý den dělat. Rozdělili jsme se po oddílech a někteří šli na postřehovou hru, další hráli čísla, ostatní dělali oddílové činnosti. Navíc jsme se po oddílech střídali u pana skláře, který nám vyprávěl a názorně ukazoval práci při vyrábění vitráží a věcí ze skla.

Mezitím dorazil 7. oddíl z Jitřenky a na oběd stihl dorazit i osmý oddíl. Nevybrali si na puťák ideální počasí, v noci docela lilo, ale všechno zvládli a báječné knedlo- zelo si nenechali ujít.

Po poledním klidu, při kterém jsme nabrali síly jsme pokračovali v postřehovce.

K večeři byl obložený chléb se zeleninou.

Večer nás navštívil kouzelník a fakír v jedné osobě a předvedl nám ohromující kouzelnickou show. Po jejím skončení jsme se mohli vyfotit s hadem Samuelem.

Na závěr dne se vedoucí rozhodli otestovat odvahu tří nejmenších oddílů stezkou odvahy. Někteří se vrátili mírně vystrašeni, ale v pořádku a s novými zážitky hupli do postýlek.

Výsledky postřehové hry :

1.oddíl –Strážci                             2. oddíl – Skřítci

1. místo – Samuel Hlaváč           1. Matěj Čtvrtečka

2. místo – Miky Medůna             2. Aleš Polívka

3. místo – Adam Rubáš               3. Amálka Wierer

3. oddíl – Skřítkové z mechu                 4. oddíl – Zvonilky

1. Lukáš Kutil                                              1. Evelína Samková

2. Honzík Kamínský                                 2. Klára Vokáčová

3. Áďa Rubášová                                       3. Eliška Hanková

5. oddíl – Hejkalové                                 6. oddíl – Dřeváci

1. Dan Kozlovský                                      1. Matěj Šimák

2. Jan Křivka                                                          2. Honza Křivka

3. Jirka Herman                                         3. Jirka Herman

7. oddíl – Bobři                                          8. oddíl – Žaludy

1. Terka Svatoňová                                  1. Štěpán Klíma

2. Natka Pešírová                                     2. Tomáš Horálek

3. Natka Nováková                                  3. Terka Reichová

13. 7. 2021, úterý
Služba dne : 4. oddíl
Vedoucí dne : Marťa Š
.

Ráno v osm hodil nám gong oznámil začátek dalšího táborového dne. Po ranní hygieně jsme rychle běželi na lupínky s mlékem. Poté jsme měli chvilku času na úklid a už jsme spěchali na nástup.

Dnes nás čekala táborová olympiáda, společně s vytvářením vitráží.

Hladoví jsme se nahrnuli na oběd, ke kterému jsme měli krupicovou polévku a omáčku s těstovinami. O poledním klidu jsme byli v chatkách a odpočívali.

Ve čtrnáct hodin zazvonil zvon na nástup, po kterém jsme se vydali na rybník na rafty. Někteří z nás šli k potoku stavět přehradu.

K večeři jsme měli čínu s rýží.

 Následovala diskotéka, která předcházela stezce odvahy pro starší oddíly. A tak zatímco ti nejmenší se uložili do postýlek, my starší vyrazili do lesa a že byla letos stezka obzvlášť náročná a strašidelná. Poté se všichni odebrali do chatek, kde spokojeně usnuli. Hlídku místo nás měl 3. oddíl, který se kolem 1. hodiny ranní  vystřídal  s 8. oddílem.

 Vyhlášení tábornické olympiády

1. oddíl – 1. Vilda Antonický – Nikol Čtvrtečková

                   2. Adam Rubáš       –  Barča Mackovčinová

                   3. Tobiáš Ponížil     –  Gabča Lukešová

2. oddíl – 1. Honza Kořínek    – Anička Košťálová

                   2. Aleš Polívka         – Nelča Janatová

                   3. Matěj Čtvrtečka  – Zuzka Midlochová

3. oddíl –  1. Štěpán Ponížil      – Majda Lůkůvková

                   2. Vojta Harlas       

                   3. David Lukeš

4. oddíl – 1.  Klára Vokáčová

                   2. Evelína Samková

                    3. Natálie Třebešková

5. oddíl –  1.  Tomáš Kopecký                 –  Terka Lednová

                     2. Jan Košťál                           –  Lucie Šandová a L. Lednová

                     3. Václav Košťál                     – Dáda Horálková

6. oddíl –     1. Jakub Hladík                     

                      2. Adam Fuchman

                       3. Jiří Herman a Antonín Wierer

7.  oddíl-       1. Teo Končický                  – Eliška Ostrá

                        2. Aleš Komárek                 – Naty Nováková

                        3. Martin Jech                     – Kristýna Šůnová

8. oddíl-         1. Štěpán Klíma                  – Eliška Komárková

                        2. Martin Očenášek           – Sofie Tobiášová

                        3. Martin Křivka                  – Bára Dvořáková

14. 7. 2021, středa
Služba dne : 3. oddíl
Vedoucí dne : Lenka

Probudili jsme se do deštivého dne. V táboře byl klid a tak byl budíček až v 8.30. Bez rozcvičky jsme se všichni sešli na snídani. Déšť nám nedovolil jít ven na nástup a tak jsme měli nástup a denní rozkaz v jídelně. Dopoledne jsme trávili oddílovými činnostmi, např. práce s korálky, keltováním,…Vedoucí rozdali diplomy a medaile za olympiádu. Většina odpočívala u pohádky Madagaskar 3. Velcí odpočívali v chatkách, unavení po noční hře. K svačině jsme měli sladký meloun. Na oběd nás kuchařky opět překvapily. Uvařily nám                                                                                                       výbornou polévku a španělskou roládu s knedlíkem.

Odpoledne nad táborem vykouklo sluníčko. Po poledním klidu jsme měli nástup na hřišti. Díky hezkému počasí se oddíly vydaly na procházku po okolí. K odpolední svačině nám kuchařky upekly makovec. Využili jsme hezkého počasí a Radek nás všechny vyfotil. Nejdříve po oddílech a nakonec celý tábor.

Deštivé počasí nám připravilo kluzkou dráhu od chatek z kopce, kterou využila Terka Reichová (a nebyla sama) a hladce přistála před fotografem Radkem. Oddíl č. 8 naštípal dřevo do zásoby na zimu a srovnal do dřevníku  vedle krbu.

K večeři jsme měli obložené chleby. Do večerky si děti užívaly osobního volna. Někdo hrál míčové hry, jiní využili promítání filmu ZOOTROPOHS.

Dnes v noci hlídá 4. oddíl. My jsme hlídali včera. Hlídku jsme si vyměnili, aby si mohl 4. oddíl užít předešlý den stezku odvahy.

Počasí se nám stále mění, ale i přesto si to tu moc užíváme.

Zapsali Skřítkové z mechu.

15. 7. 2021, čtvrtek
Služba dne : 2. oddíl
Vedoucí dne : Pavel

Ráno nás konečně probudilo sluníčko. Byla celotáborová rozcvička s Ondrou. K snídani bylo müsli s mlékem, chleba nebo rohlík a kakao. Dopoledne nás čekala moc hezká, závěrečná hra:“ O poklad Zlaté víly“.

Rozdělili jsme se opět do 12 ti družstev. Prvním úkolem bylo najít ukrytá vejce v prostoru tábora a vyluštit tajnou šifru ukrytou ve vejci. Ta nás poslala k prvnímu skřítkovi, u něj jsme museli splnit úkol, než nás poslal dál. Někdo našel vejce hned, někomu to trvalo půl hodiny, posledním musela vedoucí trochu poradit a 3 družstva vejce vůbec nenašla, ale i ti dostali tajenku a mohli pokračovat dál. Postupně jsme určovali zvířata, skládali básničku, plnili sportovní úkoly, vařili lektvar pro zlatou vílu, luštili hádanky, hlavolamy a další. Po splnění všech úkolů jsme dostali mapu s vyznačeným místem pokladu a každé družstvo si našlo svůj poklad.

K obědu byla zelňačka, karbanátek s bramborovou kaší. Moc jsme si pochutnali.

Po poledním klidu byla příprava na karneval. Vybíraly se nejlepší masky, nejlepší táborníci a nejlepší pořádníci i výherci Zlaté víly. Odměnou byly kromě diplomů i krásní lesní skřítci. Všichni jsme dostali i pamětní list.

Po večeři byla dlouho očekávaná diskotéka, kterou jsme si moc užili a pořádně se vydováděli.

Všichni už se moc těší domů, ale tábor se super povedl a odvážíme si moc krásných zážitků.