Kronika – Na Kamenci

Kronika – Letní tábor 2012, Na Kamenci

Letní tábor 2012 – Na Kamenci jsme si letos užívali v oblasti nedaleko Jičína, za obcí Železnice. Tábor byl obklopen lesem, polem, ale také prostorem pro pastvu ovcí a koní. 

Letní tábor 2012 – pokračování kroniky:

Zápis z kroniky našeho letošního tábora Na Kamenci, jak ho vidí a sepsali samotní táborníci.


1. den

Vedoucí dne: Ivoš Vaníček

Služba dne: 4. oddíl

Jako každý rok byl v 9:45 odjezd z Nového Bydžova a o pár minut později ze Skřivan. Po naložení všech věcí a táborníků jsme se vydali na cestu. Těsně před cílem nás ale zdržel cyklistický závod, takže jsme museli pár minut čekat. A jelo se dál. V táboře jsme se rozdělili do jednotlivých oddílů a chatiček.


K obědu nám naše kuchařky uvařily výborné těstoviny s masem a omáčkou. O poledním klidu jsme všichni vybalovali a zabydlovali se ve svých chatkách. Následoval nástup, kde jsme se dozvěděli něco o následujícím programu. Chodili jsme po lese a hledali dobře ukryté kousky hvězdné brány. Po nalezení všech pěti částí jsme se přemístili do tábora a šlo se koupat. K večeru přijela zásahová jednotka a vyvěsila portrét uprchlého vězně z věznice z Valdic a poučila dět,i co mají dělat. Pak si každý mohl dělat, co chtěl a jako večerní program bylo promítání Hvězdné brány.


Když se večer setmělo, přišla k nám hvězdnou branou návštěva z jiné galaxie a pozvala nás k nim. Pak jsme se  konečně mohli vrhnout do postelí a den byl u konce.


2. den

Vedoucí dne: Radek Vaníček

Služba dne: 5. oddíl

Ráno jsme měli budíček v 7:30 a probudili jsme se do deštivého dne, ale naštěstí se brzy vyjasnilo. Den jsme zahájili každodenní rozcvičkou, při které jsme se lehce proběhli a protáhli ztuhlé svalstvo. K snídani jsme si dali vánočku s marmeládou nebo máslem a poté hurá na plážový volejbal.


Na nástupu se znenadání objevil uprchlý vězeň a vzal si Lukáše jako rukojmého. Ale měli jsme štěstí… na cestě už byla speciální jednotka, která ho po chvíli vyjednávání  a napětí zatkla. Vše to byla samozřejmě nacvičená scénka, kterou pro nás připravil airsoftový tým – útvar speciálních sil. Poté jsme se seznámili s členy týmu a s dalším programem, který pro nás „airsofťáci“ připravili. Tento program obsahoval rozebírání a skládání opravdového samopalu SA vz.58, střelbu z různých druhů airsoftových zbraní na PET lahve a lanovou dráhu, kterou dokončili jen ti nejzdatnější. Aby byly zabaveny všechny oddíly, vedoucí si ještě připravili doplňkové disciplíny- střelba z kuše na terč, běh mezi stromy po vyznačené dráze a překážková běh. Mezi disciplínami jsme se občerstvili nektarinkou, která byla tak šťavnatá, že někomu tekla i po bradě.


K obědu jsme měli česnekovou polévku a vynikající přírodní plátek s bramborem a zeleninou. Po dokončení všech disciplín jsme měli velký nástup, kde jsme se rozdělili do deseti SG týmů ve kterých budeme plnit tzv. celotáborovku, která je na téma Hvězdná brána. K odpolední svačině byl chlebíček s paštikou. Pak jsme začali na trička, která jsme dostali od svých vedoucích, vybarvovat značky SG týmů, abychom se při hrách lépe poznali. Později se celý tábor vydal pro dřevo na táborák, který připravili kluci z 5.oddílu pod vedením Radka. Táborák byl zapálen stylově – loučí a zpestřili jsme si ho scénkami z filmů, vyprávěním vtipů apod. Když jsme se všichni zasmáli, Lukáš vytáhl kytaru a společně jsme si zazpívali. Ale nezůstali jsme jen u zpěvu, nýbrž jsme vytvořili několik mexických vln a zakřičeli jsme si s Ivošem nejoblíbenější hlášku „No a cóó!“


Po táboráku došlo k nečekané aktivaci hvězdné brány, tak jsme se kolem ní všichni shromáždili. Z brány vyšel návštěvník Z (alias Dana) z planety Thalos, ale okamžitě poté co vyšel jsme věděli, že něco není v pořádku, protože byl návštěvník zraněný a skoro upadl na zem. Naštěstí ho ale náš generál Hemond (Radek) zachytil. Všichni jsme s napětím očekávali, co se bude dít dál. Návštěvník nám prozradil, že jeho planeta byla napadena Goauldy a požádal nás o pomoc. Generál Hemond pomoc přislíbil a pomohl návštěvníkovi s odchodem na jeho planetu. Nakonec jsme se s očekáváním dalšího dne a dalších skvělých zážitků uložili do pelechů a odešli jsme do říše snů ….


3. den 

Vedoucí dne: Renča Jelínková

Služba dne: 6. oddíl

Jako každý den, tak i tento začal stejně. Vedoucí dne –Renča vyhlásila v 7:30 budíček a všichni jsme museli vstávat. Naštěstí jsme neměli ranní rozcvičku a šli jsme rovnou na snídani (chleba s máslem, popřípadě medovým máslem) a pak na ranní hygienu. Volnou chviličku jsme využili k úklidu chatek, ale podle bodování to vypadalo, že dost lidí se věnovalo něčemu jinému.



Následoval nástup, kde jsme se dozvěděli, co je v plánu na celý den. Po nástupu jsme museli jít do chatek pro dlouhé kalhoty a pevné boty, jelikož jsme šli hrát hru do lesa. V SG týmech jsme se rozdělili na dělníky, lučištníky a válečníky. Každý měl svoji funkci a cílem bylo, aby dělníci nasbírali co nejvíc surovin (papírky s nápisy JÍL, DŘEVO a HLÍNA). V tom jim ale zabraňovali válečníci a lučištníci. Ze surovin jsme postavili budovy za určitý počet bodů.


Po hře nám vyhládlo a proto následoval oběd – rýže s masem. Aby nám po dobrém obědě slehlo, měli jsme do 14 hodin  polední klid. Jako odpolední aktivity pro nás byly připraveny překážky z horolezeckých lan a podle obtížnosti jsme je překonávali. Občas to bylo opravdu namáhavé. Tuto hru nám na chvíli přerušila svačina, po které jsme se zase vydali na lanovou trasu. Následoval nástup, kde jsme přivítali dva nové táborníky.


K večeři jsme měli buchtičky se šodó. Po zbytek dne bylo osobní volno. Někdo ho strávil odpočinkem, někdo třeba hraním volejbalu. Večer jsme statečně hlídali tábor, ale poslední hlídku nám přerušila silná bouřka.


4. den

Vedoucí dne: Lukáš Hovorka

Služba dne: 3. oddíl

Tohoto dne nás opět vzbudil nelibý zvuk jakési trubky, kterou naši vedoucí používají jako nástroj, aby nás vypudili z teplých postýlek. Při jeho zvuku se nedá jinak, než rychle vsát, jinak riskujeme, že se dostane až do chatky i s vedoucím. Dnes je jím náš oddílový leader Lukáš. Není zbytí … honem umýt, na záchod a nástup na snídani.


Ke snídani jako základ dne máme dobrotu v podobě chleba s medovým máslem a k tomu čaj. Poté nás čekal nástup, kde jsme si vyslechli rozkaz na dnešní den. Pořád nám při něm dělá problém zůstat v řadě a vedoucí z nás už šílí 🙂 Dnes jsme poprvé získali za včerejší táborovou hru body v podobě suroviny zvané nakadah. Z tohoto materiálu je vyrobena i hvězdná brána, kterou cestujeme na jiné planety. ROZCHOD!!!


Jelikož i dnes máme vidět záchranáře na lanech v akci, ale je nás hodně, byli jsme tak rozděleni na dvě poloviny = 1.-3. oddíl a 4.-6. oddíl. Jedna polovina sledovala záchranáře a druhá cvičila táborové znalosti. Aby byla energie i na zbytek dne, pustili jsme se do svačiny, kterou představovala mrkev. Po dokončení dopoledního programu s chutí na oběd! Máme veliké štěstí, že kuchyni vládne svou kouzelnou vařečkou Evička a její dva jaffové (Lenka a Dana). Naše bříška jsme zasytili polévkou s bílou rýží a jako hlavní papů bylo staročeské masíčko a brambůrky…mňamka… Naprosto uspokojeni mažeme do chatek k odpolednímu odpočinku.


S nově nabytou energií pro nás vedoucí připravili hru s názvem „Válečná vřava“ . Nastoupili jsme v táborových trikách rozděleni do SG týmů a Lukáš začal vysvětlovat, rozdal kartičky a jiné. Vysvětlování průběhu a zodpovídání dotazů nám zabralo hodně času.  Bohužel se stihla dovalit bouřka, která znamenala náhradní program. Díky nástěnnému projektu  a další technice pustili vedoucí film, na který jsme se dívali až do večeře a zároveň byla zahájena naše první diskotéka, která byla ukončena večerkou… Dobrou noc


5. den 

Vedoucí dne: Jana Vaníčková

Služba dne: 2. oddíl

Do středečního rána jsme se probudili plní elánu a očekávání. Bez rozcvičky jsme naklusali na snídani, sbalili si batohy a do nich všechny potřebné věci (pití, svačinu, ručník, plavky). A mohlo se vyrazit. 

Do tábora přijely dva autobusy a dopravily nás ke vchodu do Prachovských skal. Tam jsme se rozdělili na dvě party. 
1.parta – 1.oddíl, 2.oddíl, 3.oddíl
2.parta- 4.oddíl, 5.oddíl, 6.oddíl

Do první skupiny se vplížil vrah (táborová hra mezi vedoucími) a ten pronásledoval vedoucí ve skalách. A tak než se dorazilo do Jinolického autocampu, kde se měl celý tábor sejít, tak vedoucí z 1.skupiny byli vyvražděni.


Kdo chtěl, ten se mohl jít vykoupat, nebo se jen slunit na pláži, protože bylo opravdu pěkné počasí. Kolem čtvrté hodiny odpolední se vyrazilo zpět do tábora, ale tentokrát už bez autobusů, pěkně po svých.  Všichni jsme byli unavení, ale cestu jsme zvládli. Tady patří pochvala především prvnímu a druhému oddílu, kteří samozřejmě měli na jazyku stále tu samou otázky „Kdy už tam budem?“ :-), ale stále šli až došli.

V táboře na nás čekala večeře (španělský ptáček s houskovým knedlíkem). Zase jsme se olizovali až za ušima.


Večer k nám do tábora přijel pan hvězdář, který měl připravené povídání o měsíci, slunci a galaxii. Na plátně pouštěl zajímavá videa. Když už byla pořádná tma, tak venku rozbalil velký dalekohled a všichni jsme mohli pozorovat hvězdy. Kolem jedné hodiny ranní konečně všichni ulehli do svých postýlek (ti, kteří se o pozorování oblohy nezajímali, nebo už byli unavení, odcházeli chrupkat dříve).


6. den

Vedoucí dne: Marcela Zimová

Služba dne: 1. oddíl

Snídaně- loupák, máslo, marmeláda
Svačina- meloun
Oběd- kroupová polévka, maso na žampionech s rýží
Svačina- lipánek, rohlík
Večeře- chleba ve vajíčku, čaj
II.večeře- co kde hvězdář nechal

Ráno jsme vstávali v 8:30 bez rozcvičky, protože nás čekal dost náročný den. V 9 hodin na nástupu nám všem Lukáš připomněl pravidla hry Obnova zdrojů- planeta Corona. Stalo se bohužel to, že v lese při hře píchly některé děti vosy. Žihadlu se nevyhnula ani naše vedoucí Renča. Nikdo neotekl, ani žádný velký pláč se nekonal, protože máme malé, ale statečné děti. Ošetřila je naše zdravotnice Helenka.

Výsledky dnešní hry:
1.místo:  SG 9
2.místo:  SG 2
3.místo: SG 8

Při odpoledním odpočinku byl v táboře letecký den u chatek, které měly za bodování prasátko.

Po svačině dorazili hasiči z Kosic: Libor Dašek, Aleš Donát, Jan Kružík a Jana Hušková, kteří nám ukázali hasičskou techniku, děti si mohly vyzkoušet přilby a jejich oblečení. Potom se přesunuli všichni k nádrži a stříkali na děti vodu. Když jsme se vrátili do tábořiště, čekalo nás příjemné letecké překvapení. Děti a vedoucí se na trávě rozestavěly do tvaru srdce, čímž označili místo schozu 🙂 Ze vzduchu nám padaly malé padáčky se sladkostmi! O toto zpříjemnění se postarali pilot Jaroslav Bulánek a Roman Sixta z Domoslavic. Letadlo Cesna má 3 sedadla + pilot. Pan Sixta s manželkou nám koupili bonbony a padáčky, které při přeletu házeli dětem. Bylo to moc pěkné a tímto jim velice děkujeme.

Dále následovala hra Aktivity po SG týmech.
Výsledky:
1.místo:  SG 2
2.místo:  SG 9
3.místo: SG 3, SG 4

Celý den bylo veliké horko, až se z toho večer okolo 20. hodiny přihnala průtrž a blesky. Druhá vlna blesků a vypnutí el. proudu přišla okolo půl desáté večer. Blesk uhodil někde blízko, takže bohužel sešlo z noční hry a děti musely být v jídelně při svíčkách.

Když trochu přestalo pršet a burácet, poslali jsme děti spát. Já jsem přečetla 1.oddílu – holčičkám, pohádku, až z toho usnuly.

Dobrou noc.


7. den

Vedoucí dne: Petr Hanka

Služba dne: 6. oddíl

Po budíčku v 8 hodin jsme vyrazili na snídani skládající se z rohlíku s medovým máslem a čajem nebo kakaem. Po snídani v táboře nastal čas na osobní hygienu a úklid chatiček.

V 9.hodin byl zatrouben nástup. Dozvěděli jsme se, co se bude celý den dít. Jelikož nešel proud, museli jsme za bojových podmínek přežít celý den. Po nástupu se šel každý oddíl učit táborové znalosti, jako např. střelba z luku a vzduchovky, poznávání rostlin a zvířat, uzle, ohně atd.

Mezi činnostmi byla vytroubena svačina- meloun, který nás měl řádně osvěžit a dodat energii. V těžké to době bez elektřiny naše milované kuchařky uvařily špagety. Propocení a unavení jsme skoro všichni zalezli do chatiček.

Po poledním klidu byl opět vyhlášen nástup, na kterém jsme se dozvěděli, že půjdeme cca 2 km na koupaliště, abychom se mohli osvěžit. 
Po „náročných“ přípravách a převzetí svačinek jsme mohli vyrazit. Koupaliště bylo celkem hluboké, ale příjemně osvěžující po celodenních hrách. Pro malé oddíly tam bylo brouzdaliště. Nikdo se neutopil a tak jsme se v celé sestavě vydali na zpáteční cestu do tábora.

Při příchodu na nás čekalo uzené maso s bramborem, které nás všechny zasytilo. Během úklidu stolů nám konečně po 24 hodinách pustili proud. Živá kapela naší vedoucí Renatky zpříjemnila večer. Hrála známé písně, ať už rychlé nebo pomalé a děti se opravdu vydováděly.

Po ukončení byla vyhlášena večerka. My jako 6. oddíl jsme spát nemohli – museli jsme uhlídat tábor. Poslední hlídka skončila vzbuzením Míši Suré, která byla vedoucí dne.


8. den

Vedoucí dne: Míša Surá

Služba dne: 5. oddíl

Dosti bojový den začal kolem osmé hodiny ranní, když jsme se ve slunečním svitu seřadili na nástupu, kde nás vedoucí dne Míša seznámila s tím, co nás čeká.

A už to začalo … Při hře „Dobývání hradu“ jsme bránili a zpětně dobývali svá opevnění. Souběžně s hrady se hrála „Čísla“. Běhali jsme po lese s očíslovanými kartičkami na čele a skrývali se za stromy. Uhodnout soupeřovo číslo při přebíhání mezi stromy nebylo snadné!

Máme hlad, vyčerpaní odcházíme na oběd a užíváme si následující polední klid.

Po relaxační dvouhodince se dohrávalo finále hradů, do kterého postoupily 4 týmy. Zbylé SG týmy zůstaly v táboře, ale vážně se nenudili. Zábavou jim byla přehazovaná, hra na jelena a další činnosti. Po hrách následovalo celotáborové a oddílové focení. Všichni jsme byli krásní a usměvaví:) V hledáčku objektivu nesměl chybět ani ten nejlepší pes – Sorbon, mazel tábora.

Po první večeři následovalo dlouhé volno. Při podvečerních aktivitách nám vyhládlo, tudíž nastal čas na poslední jídlo dne – druhou večeři. Nacpaní dobrotami od našich kuchařek Evičky, Daničky a Leničky jsme umytí a unavení sotva došli do našich postelí. Dobrou noc!


9. den

Vedoucí dne: Renata Richterová

Služba dne: 4. oddíl

Dneska jsme se jako vždy rozdělili do SG týmů. Dostali jsme kartičky na zapisování bodů a chodili po táboře i lesem. Soutěž byla o tom, že jsme navštěvovali různá stanoviště, u kterých už čekali vedoucí, připraveni otestovat naši zručnost, znalosti, vynalézavost aj. Museli jsme zdolat např. takové úkoly, jako vyšplhat po laně, poskytnout první pomoc raněnému, udělat pevní provaz jen z přírodních materiálů, uvázat uzle a dokázat jejich využití, umět střílet z luku, nebo rozdělat oheň a dokázat na něm přivést vodu k varu.

Pak jsme se naobědvali a po poledním klidu šli tancovat zumbu. Paní cvičitelka byla moc šikovná a děti zrovna tak. Jelikož bylo dost teplo, snažili jsme se být ve stínu, ale všichni jsme se pod něho nevešli a tak bylo několik přestávek na pití, ale také osvěžení, které zajistila hadice s vodou. Ta nám přišla obzvláště vhod. Zumba byla zábavná a náramně jsme si ji užili.

Po téhle fyzycké námaze to chtělo nějak odlehčit, takže jsme vyráběli hrady z písku, výrobky z keramiky, náušnice aj. Následovala večeře a po ní opět manuální práce.

Když jsme skončili s vyráběním, tak šel 1. a 2. oddíl spát a 3. se 4. oddílem se připravovaly na noční hru Lucerny (22-23 hodin). Od jedenácti hodin nastoupil na noční hru 5. a 6. oddíl. Po té vší námaze jsme šli spát, jen hlídka zůstala a připravovala strážní oheň.


10. den

Vedoucí dne: Pavel Vencl

Služba dne: 3. oddíl

Dnes jsme opět, jako každý den, byli probuzeni zvukem vuvuzely, „vyhnáni“ na rozcvičku a dali jsme si snídani. Po ranní hygieně a úklidu chatek jsme se na nástupu dozvěděli program na celý den.

Dopoledne jsme se odebrali kousek od tábora hrát další hru v SG týmech – Lodě. Každý si z klacků postavil vlastní „loď“ (opevnění) a začalo to. V rámci hry jsme plnili úkoly jako nošení ping pongových míčků na lžičce, přenášení vody, dobývání ostatních lodí šiškami apod.

Na obědě jsme zaplnili naše žaludky skvělou zelnou polévkou a bramborovými knedlíky s masem.
Po zaslouženém poledním klidu jsme byli postupně( po 3 minutách) vysíláni na Postřehovku. Chodili jsme po fáborkách a hledali papírky s obrázky, které jsme si překreslovali. Rozmístěno jich bylo 26 a někteří  šikulové našli dokonce všechny. Hra trvala celé odpoledne a tak ti, kteří zrovna nebyli na trase, hráli se svým oddílem hry, nebo se věnovali výrobě náušnic, zažehlování korálků, batikování triček a dalším aktivitám. Jelikož poslední táborníci přišli akorát na večeři, byl zbytek dne spíše odpočinkový.

První čtyři oddíly měly v 9 hodin večerku a dva nejstarší odešly spát ven pod širák. Pro jistotu (kdyby začalo pršet) se odebraly jen kousek od tábora. Našlo se perfektní místečko, založily se ohýnky, opekly párky a užívali jsme si táborovou náladu. Znaveni jsme usnuli poměrně brzy a vedoucí nám udržovali ohně, abychom spali pěkně v teple.


11. den

Vedoucí dne: Péťa Zimová

Služba dne: 2. oddíl

Ráno jsme měli budíček v 7:30 a probudili jsme se do lehce slunečného rána. Ani maličko se nám nechtělo vylézat z našich vyhřátých spacáků. Naše vedoucí Péťa vysílačkou probudila i trosečníky (5. a 6.oddíl), kteří nocovali v lese. Po ranní rozcvičce jsme posnídali vánočku či loupák s máslem. Na nástupu byla vyhlášena hra Postřehovka:


1.oddíl
1.místo- Eliška Komárková
2.místo- Míša Kulhavá
3.místo- Martin Čermák

2.oddíl
1.místo- Eliška Chládová
2.místo- Šárka Přibylová
3.místo-Marek Doležal

3.oddíl
1.místo- Tereza Kodyková
2.místo- Nikola Richterová
3.místo-Helena Hrabánková

4.oddíl
1.místo- Verča Žofáková
2.místo- Martina Gajgerová
3.místo- Kateřina Vostřelová

5.oddíl
1.místo- Nela Adámková
2.místo- Michal Sixta
3.místo- Dan Kostřica

6.oddíl
1.místo- Lucka Mazourová
2.místo- Zbyšek Kostřica
3.místo- Péťa Kolovratník

Na dnešní den byl naplánován celodenní výlet, a tak jsme zabalili sváču (rohlík, paštika, hamburger, okurka, perník + láhev vody) a mohlo se vyrazit. První čtyři oddíly vyrazili do Železnice, kde byli na prohlídce v Mlýně Oldřicha Prášila. Tam je uvítal „pohádková dědeček“, který jim pověděl vše o tom, jak se dříve mlelo. Dozvěděli jsme se spoustu nových informací a dostali jsme každý „certifikát malého Práška“.

5. a 6.oddíl si udělal „větší“ proházku na Kumburk. Cestou se stavili na koupališti v Bradlecké Lhotě, kde se všichni bez výjimky pěkně vykoupali.

Po vynikající večeři v táboře (maminčino kuře) byla vyhlášena příprava na svatby. V půl osmé večer se naše jídelna přeměnila v obřadní síň. Své „ano“ si zde řeklo 6 párů. Tímto jim přejeme plno šťastných společných táborových dní. Kolem půl deváté vypukla pravá „kamenická“ diskotéka. 
Pěkné sny.